Kozice sa šalšom i kaparima

Autor: bila_z   (palac x 5511) |moji recepti

4
2 kg zrelih rajčica 1 veća glavica luka 2-4 režnja češnjaka 5-6 listova bosiljka 2 suha feferona (peperoncini) krupna morska sol 1 dl bijelog vina maslinovo uje sol papar 1 mala žličica šećera Sastojci za kozice: 20 dkg kozica 2 režnja češnjaka 0,5 dl vina 1 žlica kapara Priprema šalše: Rajčice ubaciti u kipuću vodu na jednu minutu da se kožica odvoji. Oguliti ih i narezati na kockice. Na maslinovom ulju zažutiti luk, dodati češnjak pa dodati pome. Kad tekućina od rajčica uvijre dodati vino pa kuhati dok i vino ne uvrije i malo ishlapi. U mužaru zgnječiti bosiljak i peperoncine s malo maslinovog ulja i krupne soli i dodati rajčicama. Posoliti i popapriti po ukusu. Mrvicu šećera dodati pri kraju kuhanja. U pravilu, šalšu kuham oko 2 sata (ili u nedostatku vremena, 20 minuta u ekspres loncu). Što se duže kuha, šalša kremastija je i ukusnija. Količina se može i povećati i spremiti u zamrzivač u vrečice od 2-3 dl. Priprema kozica: Na maslinovom ulju i češnjaku prepržiti kozice minutu dvije. Dodati malo bijeloga vina i kad alkohol ispari dodati šalšu i jušnu žlicu kapara. Prokuhati 5 minuta i to je to! Recept sa slikama svih faza pripreme šalše na stranici autorice Kužinavanje By Žana. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.5 (+2)
Šalšu uvijek imam spremljenu u zamrzivaču pakiranu u vrečicama, po 2 dl otprilike. Tako da jela sa šalšom doslovno zgotovim za desetak minuta, bilo sa školjkama, škampima, tunjevinom i slično. Uz špagete najčešće.
Kozice sa šalšom i kaparima

Sastojci za šalšu:

  • 2 kg zrelih rajčica
  • 1 veća glavica luka
  • 2-4 režnja češnjaka
  • 5-6 listova bosiljka
  • 2 suha feferona (peperoncini)
  • krupna morska sol
  • 1 dl bijelog vina
  • maslinovo uje
  • sol
  • papar
  • 1 mala žličica šećera

Sastojci za kozice:

  • 20 dkg kozica
  • 2 režnja češnjaka
  • 0,5 dl vina
  • 1 žlica kapara

Priprema šalše:

Rajčice ubaciti u kipuću vodu na jednu minutu da se kožica odvoji. Oguliti ih i narezati na kockice.
Na maslinovom ulju zažutiti luk, dodati češnjak pa dodati pome. Kad tekućina od rajčica uvijre dodati vino pa kuhati dok i vino ne uvrije i malo ishlapi. U mužaru zgnječiti bosiljak i peperoncine s malo maslinovog ulja i krupne soli i dodati rajčicama. Posoliti i popapriti po ukusu. Mrvicu šećera dodati pri kraju kuhanja. U pravilu, šalšu kuham oko 2 sata (ili u nedostatku vremena, 20 minuta u ekspres loncu). Što se duže kuha, šalša kremastija je i ukusnija.
Količina se može i povećati i spremiti u zamrzivač u vrečice od 2-3 dl.

Priprema kozica:

Na maslinovom ulju i češnjaku prepržiti kozice minutu dvije. Dodati malo bijeloga vina i kad alkohol ispari dodati šalšu i jušnu žlicu kapara. Prokuhati 5 minuta i to je to!

Recept sa slikama svih faza pripreme šalše na stranici autorice Kužinavanje By Žana.

Prosjek: 3.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika maestro Barilla 's

ovaj recept izgleda vrlo obečavajuče . moram probati .

2
Slika korisnika Tjedni menu's

Ja umjesto šalše stavim cherry rajčice (pred kraj negdje ) tako da priprema ide kud i kamo brže nego u kombinaciji sa šalšom.

3
Slika korisnika bila_z's

Domaču šalšu uvijek imam u zamrzivaču pakiranu u vrečice od po 2 dl otprilike.. Tako da je svejecno ručak na stolu za max. pola sata..

4
Slika korisnika Tjedni menu's

e ovo je jedno od mojih omiljenih jela. Nekad to radim s kozicama a nekad uzmem škampe (oni puste više svoga soka tako da sve bude ukusnije )
Uglavnom za pripremu ovog jela treba nekih 25 minuta što je vremenski prihvatljivo i za radne dane kad dođemo umorni i kasno s posla :)

5
Slika korisnika bbranka's

da li kapare treba nasjeckati ili idu cijeli?

6
Slika korisnika bila_z's

Idu cijeli, ionako se razmrve tokom kuhanja..