Nabujak od maka

500 g brašna za dizana tijesta 100 omekšalog maslaca 100 g šećera 1 kocka svježeg kvasca 1, 30 ml mlakog mlijeka ribana korica jednog neprskanog limuna 2 žumanjka malo soli Za nadjev 200 g mljevenog maka 3 žlice meda 1 žlica šećera u prahu malo cimeta malo pimenta 80 g suhog grožđa malo ruma 1 vanilin šećer vruće mlijeko koliko treba maslac i brašno za kalup sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev Priprema U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi. Pomoću miksera umutite prelijev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3)
Stari tradicionalni kolač u novom ruhu. Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način,.Fino, dizano tijesto sa slatkim punjenjem od maka, savršeno za uživanje i zimsko jutarnje umakanje uz šalicu čaja!
Nabujak od maka

Potrebno za tijesto:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 100 omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1, 30 ml mlakog mlijeka
  • ribana korica jednog
  • neprskanog limuna
  • 2 žumanjka
  • malo soli

Za nadjev

  • 200 g mljevenog maka
  • 3 žlice meda
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo cimeta
  • malo pimenta
  • 80 g suhog grožđa
  • malo ruma
  • 1 vanilin šećer
  • vruće mlijeko koliko treba
  • maslac i brašno za kalup
  • sok od jednog limuna i šećer u prahu za preljev

Priprema

  1. U 1/2 dcl mlakog mlijeka razmočiti kocku kvasca pa mu primješati malo brašna i žličicu šećera. Ostavite ga na toplome da se digne.
  2. Mak, med, šećer u prahu, cimet, piment i vanilin šećer dobro izmješajte. Pomiješajte s toliko vrućeg mlijeka da dobijete smjesu podatnu za mazanje. Nadjevu primješajte i suho grožđe prethodno namočeno u rumu.
  3. Brašno prosijte u prikladnu posudu, u sredini kuhačom napravite jamicu, pa dodajte omekšali maslac, dignuti kvasac, preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, limunovu koricu i malo soli. Sve dobro kuhačom izradite, miješajući dok ne postane podatno i dok se na površini pojave mjehuri. Prekrijte tijesto krpom i ostavite na toplom dok ne udvostruči obujam.
  4. Pećnicu zagrijte na 170 C, na radnoj plohi posutoj brašnom tijesto istanjite valjkom na debljinu 4-5 mm. Premažite ga nadjevom i savijte u savijaču. Savijaču prerežite po pola, pa jednim dijelom obložite dno kalupa za kuglof. Površinu tog tijesta premažite vodom, zatim na nju složite i drugi dio savijače. Rubove dobro spojite.
  5. Tako složen kolač neka još kratko odstoji na toplome. Stavite ga u zagrijanu pećnicu, neka se peče oko 50-tak minuta do sat vremena, za tim ga malo ohladite, pa tek potom izvrnite iz kalupa i pustite da potpuno ohladi.
  • Pomoću miksera umutite prelijev od limunovog soka i šećera u prahu, miješajući najjačom brzinom 10-tak minuta. Ukrasite ga po želji.
Prosjek: 5 (+3)
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Zorica Stajkovic Savic's

ovo je recept koji sam trazila vec duze vrijeme :)

2
Slika korisnika Nada Djukić's

Obožavam mak ali,ponavljam,ne ide mi dobro sa dizanim tijestom.Zavređuje da se potrudim,

3
Slika korisnika Zvonimir Brajkovic's

nazalost sam ozenjen, nazalost sa njemicom...

4
Slika korisnika admin's

auu, nadam se da njemica nece ovo procitati...

5
Slika korisnika Zvonimir Brajkovic's

sada znam kaj cu si danas napraviti

6
Slika korisnika Ana Balta's

Blago ženskoj okolini,
uz Zvonimira :)