Međimurska gibanica

10 listova za savijaču ili  1 kg oštrog brašna 2 jaja malo soli 2 dcl ulja mlaka voda po potrebi Za nadjevanje: 1. nadjev - od maka 300 g mljevenog maka malo ribane limunove korice 2 žlice meda 3 žlice šećera vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl) 2 . nadjev - od sira 300 g svježeg sira 1 jaje malo soli 3 žlice šećera 1/2 vrećice vanilin šećera malo naribane korice limuna 3 . nadjev - orasi 300 g mljevenih oraha 3 žlice šećera 1/2 dcl ruma 1/2 vrećice vanilin šećera vruće mlijeko po potrebi (1 dcl) 4. nadjev - jabuke 1 kg naribanih jabuka malo cimeta 3-4 žlice šećera i još: 150 g otopljenog maslaca za premazivanje 2 dcl kiselog vrhnja šećer u prahu za posipanje Postupak: Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače. Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s na vedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite. Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani).Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom - sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke. Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu. Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)
Međimurska gibanica

Potrebni sastojci za gibanicu

  • 10 listova za savijaču ili 
  • 1 kg oštrog brašna
  • 2 jaja
  • malo soli
  • 2 dcl ulja
  • mlaka voda po potrebi

Za nadjevanje:

1. nadjev - od maka

  • 300 g mljevenog maka
  • malo ribane limunove korice
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice šećera
  • vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)

2 . nadjev - od sira

  • 300 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 vrećice vanilin šećera
  • malo naribane korice limuna

3 . nadjev - orasi

  • 300 g mljevenih oraha
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 dcl ruma
  • 1/2 vrećice vanilin šećera
  • vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)

4. nadjev - jabuke

  • 1 kg naribanih jabuka
  • malo cimeta
  • 3-4 žlice šećera

i još:

  • 150 g otopljenog maslaca za premazivanje
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak:

  1. Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
  2. Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s na vedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.
  3. Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani).Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom - sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.
  4. Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
  5. Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.
     
Prosjek: 4.5 (+2)
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika inica's

Ja sam ga radila više puta,odličan je

2
Slika korisnika Jovana Panić's

Izgleda jako ukusno!