Soparnik

Autor: tatjana   (palac x 1813) |moji recepti

5

Da se Hrvati znaju izreklamirati kao naši susjedi Talijani, soparnik bi bio poznat kao i pizza. Otprilike sličnog postanka kao siromaško jelo,

Recepti - 7 - slika

pizza svoje korjene vuče iz Napolija i, prema predanju, prva pizza sastojala se od tijesta, rajčice, usoljenih inčuna i bosiljka – sastojaka koje je imalo svako, pa i najsiromašnije napuljsko domaćinstvo.

Jednako tako soparnik je jednostavno jelopripremljeno od namirnica koje su bile dostupne u svakom domaćinstvu Poljičke republike: brašna, blitve, crvenog luka (kapule), maslinova ulja i češnjaka. Nekad uobičajeno jelo siromaške kuhinje, koje se pripremalo u dane posta, danas se nudi gostima i prijateljima u svečanim prigodama. A kako se vremena mijenjaju, tako polako postajemo svjesni vrijednosti autohtonih jela pa je ovaj specijalitet stare Poljičke republike upisan na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara uz kulen, zagorske štrukle, sinjske arambašiće, brački vitalac, rapsku tortu, paški sir i pogaču lucišćak. Još više od upisa na listu kulturnih dobara veseli podatak da na se splitskome Pazaru može kupiti pravi poljički soparnik.

Nadamo se da Split neće ostati jedino mjesto gdje se može kupiti soparnik, umjesto recimo pizze za gablec (ili, ako više volite, marendu).

Ovdje je recept za soparnik u pečnici.

Sastojci

za tijesto

  • 500 g brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 250 ml vode

za nadjev

  • 1 svežanj peršina
  • 1 kg blitve
  • 1 vezica mladog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol po ukusu

Priprema

Blitvu očistiti, odrezati bijelu stabljiku tako da ostane samo zeleni dio lista, oprati i dobro osušiti pa narezati na trakice, odložiti u duboku zdjelu i dodati usitnjeni mladi luk i peršin. Sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i odložiti na stranu.

Potom zamijesiti tijesto: brašno, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i vode po potrebi. Tijesto se tradicionalno mijesilo rukom, ali može se umijesiti mikserom, dok se ne dobije polutvrdo tijesto (mora se jednostavno izvaditi iz posude, ali da je malo ljepljivo). Podijeliti na dva dijela jednake veličine pa malo ostaviti na stranu da se odmori.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku i jednu po jednu razvući u oblik kruga da stane u lim za pečenje. Razvaljanu polovicu tijesta staviti na pobrašnjen lim za pečenje uz pomoć valjaka za tijesto pazeći da kora ne pukne i da svuda bude ravnomjerno tanko razvućena. Rasporediti blitvu, pa preklopiti soparnik drugom korom. Drugu koru prstima razvući da bude jednake veličine kao i doljnja kora, pa obje kore zajedno podviti prema unutra (prema limu za pečenje) i malo prstima pritisnuti. Vilicom izbosti gornju koru na par mjesta da izlazi para.

Sopranik peći u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Soparnik je pečen kada porumeni. Izvaditi ga iz pećnice te premazati maslinovim uljem u koji se doda protisnuti češnjak. Originalni recept možete pronaći na stranicama o Poljicama.

Prosjek: 4.7 (+3)
za tijesto 500 g brašna 3 žlice maslinovog ulja 1/2 žličice soli 250 ml vode za nadjev 1 svežanj peršina 1 kg blitve 1 vezica mladog luka 4 češnja češnjaka maslinovo ulje sol po ukusu Priprema Blitvu očistiti, odrezati bijelu stabljiku tako da ostane samo zeleni dio lista, oprati i dobro osušiti pa narezati na trakice, odložiti u duboku zdjelu i dodati usitnjeni mladi luk i peršin. Sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i odložiti na stranu. Potom zamijesiti tijesto: brašno, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i vode po potrebi. Tijesto se tradicionalno mijesilo rukom, ali može se umijesiti mikserom, dok se ne dobije polutvrdo tijesto (mora se jednostavno izvaditi iz posude, ali da je malo ljepljivo). Podijeliti na dva dijela jednake veličine pa malo ostaviti na stranu da se odmori. Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku i jednu po jednu razvući u oblik kruga da stane u lim za pečenje. Razvaljanu polovicu tijesta staviti na pobrašnjen lim za pečenje uz pomoć valjaka za tijesto pazeći da kora ne pukne i da svuda bude ravnomjerno tanko razvućena. Rasporediti blitvu, pa preklopiti soparnik drugom korom. Drugu koru prstima razvući da bude jednake veličine kao i doljnja kora, pa obje kore zajedno podviti prema unutra (prema limu za pečenje) i malo prstima pritisnuti. Vilicom izbosti gornju koru na par mjesta da izlazi para. Sopranik peći u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Soparnik je pečen kada porumeni. Izvaditi ga iz pećnice te premazati maslinovim uljem u koji se doda protisnuti češnjak. Originalni recept možete pronaći na stranicama o Poljicama. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
osam + = petnaest
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika lunesa's

Nisam probala soparnik ali mislim da čim stigne prva blitva u moj vrt bit će isproban jer blitvu volimo. Imam smrznute blitve ali ne znam bi li bilo dobro.

"Još jedan recept iz TOP 50"