Sinjski arambašići

Autor: tatjana   (palac x 18551) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
700 g govedine (od vratine) 300 g svinjetine 150 g sušene slanine 1 glavica luka 2-3 režnja češnjaka malo muškatnog oraščića 2 klinčića naribana korica limuna sol i papar 2 glavice kiselog kupusa 1 žlica masti sudžuk (domaće sinjske kobasice) kaštradina (ovčje suho meso) suho meso (rebra, vratina) šuplja goveđa kost Priprema: Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti. Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast počne topiti pa zatim dodajte fino narezanti luk i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre. Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode. Veće listove glavice kiselog kupusa prerezati napola izostavljajući zadebljale rebraste dijelove, a manje listove po sredini "istući" batom za meso da omeknu. Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa, kaštradine, prekriti listovima kupusa i naliti vode tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 3 sata. Nikako ne miješati, nego po potrebi protresti. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+972) ‹ Sarmice od listova vinove loze najbolji recept Srijemska sarma od kiselog kupusa ›
Uz štrukle i arambašići, sarma na sinjski način, pronašli su se na listi Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Po svemu sudeći sinjski arambašići su gastronomska kombinacija istoka i sjevera Europe. Kiseljenje kupusa običaj je koji je stigao sa sjevera Europe, a omatanje mesa u sarmice (odnosno dolme) dolazi s Istoka. Samo ime arambašići vjerojatno preuzeto iz vojnog rječnika jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođa čete alkarskih momaka). Ovo je jedan recept koji smo dobili iz "bakine kuharice". Kao i svi stari domaći specijaliteti, tako i za sinjske arambašiće postoji bezbroj recepata i malih tajni, onoliko koliko ima kuharica koje ih pripremaju.

Sastojci:

  • 700 g govedine (od vratine)
  • 300 g svinjetine
  • 150 g sušene slanine
  • 1 glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • malo muškatnog oraščića
  • 2 klinčića
  • naribana korica limuna
  • sol i papar
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 žlica masti
  • sudžuk (domaće sinjske kobasice)
  • kaštradina (ovčje suho meso)
  • suho meso (rebra, vratina)
  • šuplja goveđa kost

Priprema:

Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti. Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast počne topiti pa zatim dodajte fino narezanti luk i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre. Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode. Veće listove glavice kiselog kupusa prerezati napola izostavljajući zadebljale rebraste dijelove, a manje listove po sredini "istući" batom za meso da omeknu. Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa, kaštradine, prekriti listovima kupusa i naliti vode tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 3 sata. Nikako ne miješati, nego po potrebi protresti.

Prosjek: 5 (+972)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Ivan.'s

Neide suđuk iako ga neki tako zovu u armbaše ide domaća kobasica koja je napravljena isključivo od svinjetine sa vrlo malo govedine

2
Slika korisnika Sinjanka's

Pravi Sinjski arambašići motaju se u mladi list vinove loze koji nije prskan.Meso se sitno reže nožem na sitne,sitne kockice.Od pancete i slanine od pršuta i luk napravi se pešt i doda se u meso.Ja stavim govedinu,svinjetinu,bravetinu,pešt,sitno,sitno sjeckanu kapulu,sol,papar,vegetu i mrvicu muškantnog oraščića i u to malo ulja(1 žlicu-arambašići budu mekši i sočnoji) pa to dobro izmješam i punim u listove vin.loze koje san izblanširala u uzavreloj vodi-stanjila tj.odrezala korijen i motala kao i s kiselin kupuson.Na dno velike i široke teće po mogućnosti emajlirane staviti šuplju kost,malo suhog mesa i posuti sitno narezanim kiselim kupuson.Složiti arambaše i opet ih prekriti kupuson.podliti goveđim temeljcen.Najbolje ih kuhati(al do pola)dan tj.večer prije i sutra ih skuhati do kraja.Pravi arambašići se ne crvene ni konšervon ni pelaton.Triba da bude boje koju pusti suho meso i arambašići….U mojoj obitelji ovako se priko 100god.spremaju arambašići.kad nema lista vin.loze motamo u lict kiselog kupusa al u vin.listu daje posebni okus arambašiću……  

3
Slika korisnika makarska's

Ovo sve lici na sarmu..samo sto meso nije samleveno..malo hrvatski,malo bosanski,malo srpski,.ali ukusno je

4
Slika korisnika Tomek's

Ako pisete TRADICIONALNE HRVATSKE recepte, po bakinim receptima siguran sam da MUŠKATNI ORAŠČIĆ nema sta traziti( da ne kazem da on dolazi iz skroz drugog krahja svijeta)u receptu
Suđuk inaće nije sinjska kobasica, nego opčenito kobasica od goveđeg mesa, koja potječe iz islamskog svijeta (poznata u Bosni, Kosovu itd)