Kiflice

Autor: tatjana   (palac x 1656) |moji recepti

3

Ovi fini sitni kolači, tradicionalno se pripremaju u blagdansko doba, a varijacija na recept za kiflice ima bezbroj.

Recepti - 3 - slika

U nekim receptima ima jaja, u nekima nema ni jaja ni oraha, u nekim receptima se čak udomaćilo i kokosovo brašno (iako sa sigurnošću možemo tvrditi da to nikako nije baš tradicionalno, a nipošto autohtono) jednako kao i što ćete ih naći pod imenina: vanilice, roščići...

Sastojci

  • 50 dkg brašna (pola oštrog, pola mekog)
  • 25 dkg maslaca
  • 20 dkg kristal šećera
  • 1 vrećica vanili šećera (ili sjemenke od pola mahune vanilije)
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 10 – 20 dkg oraha (lješnjaka ili badema)

Priprema

Prstima izmiješati izmrvljeni maslac, šećer, vanili šećer, orahe i brašno dok se ne izmiješaju jednako. Sve dobro umijesiti na pobrašnjenoj podlozi, a ako se tijesto mrvi, dodati malo mlijeka (ili slatkog vrhnja) tek toliko da se tijesto ne mrvi. Kad je tijesto za kiflice gotovo, namastiti pleh maslacem i pobrašniti. Među dlanovima se naprave mali valjčići koji se saviju i oblikuju u kiflice i stavljaju u pleh.

Peći na 170°C 15 do 20 minuta. Na kraju posuti šećerom u prahu.

Prosjek: 5 (+401)
50 dkg brašna (pola oštrog, pola mekog) 25 dkg maslaca 20 dkg kristal šećera 1 vrećica vanili šećera (ili sjemenke od pola mahune vanilije) 1/2 vrećice praška za pecivo 10 – 20 dkg oraha (lješnjaka ili badema) Priprema Prstima izmiješati izmrvljeni maslac, šećer, vanili šećer, orahe i brašno dok se ne izmiješaju jednako. Sve dobro umijesiti na pobrašnjenoj podlozi, a ako se tijesto mrvi, dodati malo mlijeka (ili slatkog vrhnja) tek toliko da se tijesto ne mrvi. Kad je tijesto za kiflice gotovo, namastiti pleh maslacem i pobrašniti. Među dlanovima se naprave mali valjčići koji se saviju i oblikuju u kiflice i stavljaju u pleh. Peći na 170°C 15 do 20 minuta. Na kraju posuti šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+401)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ četiri = devet
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Djurdja's

Vanili kifli
60 dag glatkog brašna
1 jaje
42 dag margarina
20 dag mljevenih oraha
14 dag šećera, postupak kao kod kiflica gore

Slika korisnika Visnja Domic's

Budite mi spretni;) ako radite prvi put.. Nemojte smjesu previše mijesiti za tijesto, tek toliko da se napravi jednolična masa. Do Božića imate vremena naučiti

Slika korisnika Stela Zd's

a ne, nikako s margarinom, prave starinske su s 20 dag masti na pola kila brašna

Slika korisnika Stela Zd's

a ne, nikako s margarinom, prave starinske su s 20 dag masti na pola kila brašna

Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Puno su bolje sa domaćom masti nego margarinom a još bolje sa maslacom.Dobar tek!

Slika korisnika Slavica Vrančić's

Imam brze i fine kiflice :
30 dkg brašna
20 dkg putera
7 dkg šećera
1 bjelanjak

Navedene sastojke promiješamo tako da nastane kompaktna smjesa i možemo praviti kiflice .

Slika korisnika Nadicab's

Slavica, fale Vam orasi u receptu?

Slika korisnika Nadicab's

Moj recept za najbolje kiflice je 35 dkg glatkog brašna, 25 dkg maslaca ili pola maslaca, pola masti, 10 dkg oraha, 8 dkg šećera, 1 vanili šećer, 1 bjelanjak lagano umučen. Po potrebi i želji dodati ruma ili 2 žlice mlijeka, ovisi o suhoći namirnica...Nepogrešiv 100% garantiram! Kiflice se mogu oblikovati odmah, ali ja ih stavim na pola sata u frižider (ne pre hladno)

"Još jedan recept iz TOP 50"