Lazanje

Autor: tatjana   (palac x 18787) |moji recepti

16
1/2 kg miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina, ili puretina i svinjetina) 2 glavice luka 3 žlice maslinovo ulje list lovora 2 grančice bosiljka 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene paprike sol i papar po ukusu 200 ml pirea od rajčice malo vode za podlijevanje Zagrijati ulje na srednje jakoj vatri pa dodati na kockice narezani luk. Kad se luk zastakli, dodati sitno nasjeckani češnjak. Dodati mljeveno meso pa pirjati sve dok meso ne postane smeđe. Posoliti, popariti, dodati crvenu papriku, bosiljak i lovor. Sve dobro izmiješati pa dodati rajčicu, smanjiti vatru na najslabiju, poklopiti i kuhati na tihoj vatri otprilike sat vremena. Povremeno promiješati i ako je potrebno dodati malo vode. Za bešamel 50 g maslaca 55 g brašna 1 l mlijeka 60 g parmezana sol muškatni oraščić Rastopiti maslac u loncu na slaboj vatri. Kad se maslac rastopi, maknuti lonac s vatre i po malo dodavati brašno. Stalno miješati maslac kad se dodaje brašno kako se ne bi napravile grudice. Kad se doda svo brašno, malo po malo dodavati mlijeko, i opet svo vrijeme miješati da se ne naprave grudice. Vratiti lonac na slabu vatru i miješati drvenom kuhačom sve dok ne zavije i smjesa ne postane gušća. Kad se dovoljno ugusti, ugasiti vatru i dodati malo soli, parmezana i malo sveže naribanog muškatnog oraščića. Recept za lazanje maslac za namastiti pleh 180 g sveže naribanog sira ribanca Zagrijati vodu do vrenja pa dodati žlicu soli i maslinovog ulja. Pripremiti dodatnu zdjelu s hladnom vodom. Kuhati tijesto za lazanje prema uputstvu proizvođača, ali paziti da tijesto bude "al dente", odnosno da se tijesto za lazanje ne prekuha. Izvaditi tijesto iz vode i kratko iz uroniti u hladnu vodu kako bi se prekinuo proces kuhanja. Kuhano tijesto poslagati na čistu kuhinjsku krpu kako bi se ocijedio višak tekućine. Pećnicu zagrijati na 175 C Pleh namastiti maslacem, pa dno premazati tankim slojem bešamela i pokriti tijestom, premazati trećinom bolonjez umaka, preko toga potkriti trećinom bešamela. Postupak ponoviti još dva puta, a na završni sloj bešamela pokriti parmezanom. Peći 20-30 minuta. Lasagne su gotove kad se sir zapeče i postane blago smeđe boje. Izvaditi iz pećnice, ostaviti desetak minuta da se ohladi pa poslužiti. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.3 (+59)
Iako se nekako uvriježilo mišljenje da su lasagne (lazanje) brza hrana, za pripremu treba ponešto vještine, a i vremena.
Recepti.hr - 5 - slika

Za mljeveno meso bolonjez

  • 1/2 kg miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina, ili puretina i svinjetina)
  • 2 glavice luka
  • 3 žlice maslinovo ulje
  • list lovora
  • 2 grančice bosiljka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica crvene paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 200 ml pirea od rajčice
  • malo vode za podlijevanje

Zagrijati ulje na srednje jakoj vatri pa dodati na kockice narezani luk. Kad se luk zastakli, dodati sitno nasjeckani češnjak. Dodati mljeveno meso pa pirjati sve dok meso ne postane smeđe.

Posoliti, popariti, dodati crvenu papriku, bosiljak i lovor. Sve dobro izmiješati pa dodati rajčicu, smanjiti vatru na najslabiju, poklopiti i kuhati na tihoj vatri otprilike sat vremena. Povremeno promiješati i ako je potrebno dodati malo vode.

Za bešamel

  • 50 g maslaca
  • 55 g brašna
  • 1 l mlijeka
  • 60 g parmezana
  • sol
  • muškatni oraščić

Rastopiti maslac u loncu na slaboj vatri. Kad se maslac rastopi, maknuti lonac s vatre i po malo dodavati brašno. Stalno miješati maslac kad se dodaje brašno kako se ne bi napravile grudice.
Kad se doda svo brašno, malo po malo dodavati mlijeko, i opet svo vrijeme miješati da se ne naprave grudice.
Vratiti lonac na slabu vatru i miješati drvenom kuhačom sve dok ne zavije i smjesa ne postane gušća. Kad se dovoljno ugusti, ugasiti vatru i dodati malo soli, parmezana i malo sveže naribanog muškatnog oraščića.

Recept za lazanje

  • maslac za namastiti pleh
  • 180 g sveže naribanog sira ribanca

Zagrijati vodu do vrenja pa dodati žlicu soli i maslinovog ulja. Pripremiti dodatnu zdjelu s hladnom vodom. Kuhati tijesto za lazanje prema uputstvu proizvođača, ali paziti da tijesto bude "al dente", odnosno da se tijesto za lazanje ne prekuha.
Izvaditi tijesto iz vode i kratko iz uroniti u hladnu vodu kako bi se prekinuo proces kuhanja. Kuhano tijesto poslagati na čistu kuhinjsku krpu kako bi se ocijedio višak tekućine. Pećnicu zagrijati na 175 C

Pleh namastiti maslacem, pa dno premazati tankim slojem bešamela i pokriti tijestom, premazati trećinom bolonjez umaka, preko toga potkriti trećinom bešamela. Postupak ponoviti još dva puta, a na završni sloj bešamela pokriti parmezanom.
Peći 20-30 minuta.

Lasagne su gotove kad se sir zapeče i postane blago smeđe boje.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti desetak minuta da se ohladi pa poslužiti.

Prosjek: 3.3 (+59)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Katalin's

Koje velicine je posuda u kojoj se pripremaju lazanje?

2
Slika korisnika Adriana1203's

Odličan savjet!To je kao da radiš odojka a kupiš janjetinu za zamjenu...Lazanje z mlincima ne!

3
Slika korisnika Adriana1203's

Definitivno se slažem!I nikako bešamel raditi tako da se u vrelo mlijeko doda maslac sa brašnom....

4
Slika korisnika Adriana1203's

Bešamel na vrh prije sira,obavezno,i nema bojazni...nikada mi nije ispala tvrda kora...

5
Slika korisnika Vesna Santini's

Ne znam da li ste probali umjesto lazanja koristiti mlince, ali vam moram priznati da su meni mlinci umjesto lazanja jos ukusniji, tako da cijelo jelo ima bogatiji okus, bar meni je doista ukusnije, kao i mojima ukucanima. Probajte i prosudite sami!

6
Slika korisnika admin's

Vesna, ne znam za vas, ali mislim da je mlince jednostano šteta ugurati u lazanje. Mlince uz puricu i zelenu salatu :)

7
Slika korisnika Vesna Santini's

Kako jednostavno obozavam mlince, radim ja njih i sa puricom ali i sa piletinom, i kad god mogu... Kad sam bila mala, nije bilo cipsa, no umjesto cipsa bilo je fino grickati mlince, tek skinute sa ploce...

8
Slika korisnika maryle's

mislim da tijesto za palačinke nema veze s lazanjama-- Sigurno može bit ukusno i u ovoj varijanti s umakom ali nema smisla to zvati lazanje :)

9
Slika korisnika Nada Djukić's

Neko je napisao da,kao tijesto,koristi palečinke.Vjerovatno se peku deblje!!!Interesuje me je jeli ukusno?

10
Slika korisnika boris majer's

bolje je pripremati lazanje na manjoj temperaturi malo duže, tako da se kore dobro nasaftaju i ne presuše

11
Slika korisnika smiljan's

bez veze je kuhati tijesto

12
Slika korisnika maryle's

slažem se, ja sam tijesto samo jednom prije ohoho godina kuhala i to je bilo tako nepraktično :( ..
Odlično ispadne i s onim što se ne kuha.
Inače nisam pobornik da se u lasagne trpa sve i svašta, volim ovaj davno nađeni stereotipni recept:)

13
Slika korisnika maestro Barilla 's

jako dobro !

14
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

ja tijesto ne kuham nikad.. jednom sam ga skuhala i ispalo je katastrofa.. ali uvijek stavljam više bešamela.. stavim ga i ispod prvog sloja tijesta.. svaki sloj zalijem sa bešamelom.. i na kraju sav koji ostane izlijem na vrh.. i ispadne super :)

15
Slika korisnika mare29's

Već neko vrijeme radim sa tankim pečenim palačinkama, savršeno je...

16
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Tijesto ne treba uopće kuhati. Bešamel bi trebao biti dovoljno rijedak da tijesto tijekom pečenja upije tekućinu jer za 30 min u pećnici tijesto bi svakako trebalo biti mekano. Problema imaju oni koji naprave pregust bešamel i bolonjez umak ili koji slažu guste redove s puno tijesta i malo nadjeva. Također, osim rijeđeg bešamela, pomaže ako ostavite lazanje nakon što ste ga složili 15-ak minuta vani da ODSTOJI prije pečenja (još bolje i duže), za to vrijeme tijesto će upiti tekućinu i postat će mekše (vidi se i kako tijesto postane valovito). Dakle, složiti lazanje I STAVITI DA ODSTOJI PRIJE PEČENJA. Garantirano neće biti tvrdo tijesto.

17
Slika korisnika Zoran Dundovic's

moglo bi se reći da ste djelomično u pravu,
Svinjetina NE!
mljevena paprika NE!

18
Slika korisnika maryle's

Ja sam prve lazanje pravila iz talijanske kuharice i od tada ih pravim jednako. Za umak se pirja luk i naribana mrkva, doda se malo sjeckanog pršuta ili pancete pa kad se sve lijepo stopi tj poveže doda se mljeveno meso te začini (sol,papar,mušk.oraščić,sjeckani češnjak). Kad se propirja doda se malo vina i kad vino ishlapi doda se pelat tj rajčice. Kuha se oko 45 min.
Kod recepta za bešamel sve je isto jedinje razlika da se pola l mlijeka skuha i vruće pomalo uliejva miješajući u propirjani maslac i brašno;)

19
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Platí zásada, že cestovina musí mať dostatok vody, aby sa počas pečenia nasiakla a uvarila. Dobré je najprv celú nádobu zakryť buď vekom, alebo alobalom.
Tak sa voda nevyparí a cestoviny zmäknú. Ja som odkryla po 30 minútach. Potom som dopekala tiež ešte asi 30 minút - sledovala, či to ešte stále buble. Keď už nebublalo, znamená, že voda je vyparená a môžeme to vybrať.

20
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Ja lazanje pravim sa testom koje se ne kuva i extra ispadne a i jednostavnije je i brzo gotovo :)

21
Slika korisnika naata's

Tijesto, budući da se prethodno malo prokuha u vodi, nebi smjelo biti tvrdo ( meni se dogodilo jedamput jer nisam kuhala tijesto, već prema savjetu na kutiji samo složila).
Pokušajte tako da na zadnji sloj tijesta stavite maaalo bolonjeza, tek toliko da po tijestu bude soka iz bolonjeza, pa zatim završite bešamelom i sirom.

22
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

JA U SRVENI FIL STAVIM DOSTA RENDANE SAGAREPE, PASKANATA, NEKAD SAMPINJONE I SLANINU, NARAVNO MESO I PARADAJZ, A NALIVAM CRNIM VINOM DOK SE DINSTA.A TESTO ZA LAZANJE NIKAD NE PROKUVAM PRE SLAGANJA NEGO PREKO POSLEDNJE KORE STAVIM DOSTA BESAMELA, POSPEM RENDANIM SIROM (KACKAVALJEM) ALI POKRIJEM FOLIJOM PRVIH POLA SATA PECENJA...POSLE OTKRIJEM DA SE ZAPEKU I ISPADNU SOCNO I DIVNO.

23
Slika korisnika fimi's

Kad sam prvi put radila lazanje, dobila sam skoro slom živaca. No i danas mi se dogodi da mi gornje tijesto bude dosta tvrdo. Vama isto kad ispadne tvrdo? Imate kakav savjet? Hvala unaprijed

24
Slika korisnika baerveargae's

Nikakva filozofija...gornja kora ti mora plivat u umaku...

25
Slika korisnika Glavna u kuhinji's

Ako je dobro natopljeno umakom i bešamelom, a gornja površina bude zalivena s bešamelom o još dobro posipana s puuuno naribanog sira, onda bude taman fino hrskavo, ali ne tvrdo. Ali, da...ja uvijek koristim kore koje ne treba kuhati (bitno je da ima puno umaka i puno bešamela pa tijesto popije višak tekućine i usput se naravno i skuha jer u pećnici provede 45 minuta).

26
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

pokri aluminijskom folijom pa pred kraj pečenja skini

27
Slika korisnika naata's

Super recept, radim vrlo slično samo sa manje bešamela kojeg stavim odmah na namašćeni pleh i na kraju prije sira. Za bolonjez umak obavezno dinstam mrkvu s lukom i ponekad stavim šampinjone a između slojeva umjesto bešamela stavim ribanog sira; .....djeluju laganije za jesti kad ima manje bešamela.