Medenjaci

Ovako je moja baka radila medenjake. Još sad mogu osjetiti njihov miris u bakinoj kuhinji. Medenjaci obično omekšaju tek nakon 7 dana.
Sastojci:
- 35 dag brašna
- 1/4 vrećice praška za pecivo
- 15 dag margarina
- 20 dag šećera
- 2 jaja
- 10 dag oraha ili badema
- 1 žličica cimeta
- 2-3 žlice meda
- korica limuna
- bjelanjak za premazivanje
Priprema:
Prašak za pecivo jednakomjerno umiješajte u brašno, pa zajedno s margarinom dobro izmrvite. Zatim dodajte šećer, jaja, mljevene orahe, cimet, med, struganu koru limuna i sve dobro izradite u glatko tijesto. Tijesto mora odstajati na hladnom mjestu 1 sat, a zatim oblikujte veće valjke koje ćete izrezati na jednakomjerne komade veličine oraha. Oblikujte kuglice, složite ih na namašćen lim za pečenje, malo spljoštite, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema ili oraha. Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: bjelanjak / brašno / cimet / jaja / margarin / med / orah / prašak za pecivo / šećer







Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Sigurno ste se bezbroj puta pitale kako napraviti domaće medenjake?! Ništa preteško...
Ovaj recept je ok. Ja bi samo dodala malo više brašna i malo više meda i oko 2 dag sode bikarbone.