Varivo od slanutka

ankica andraković traži recept za varivo od slanutka

1
Slika korisnika Roca's

Varivo od slanutka i poriluka
Potrebno vam je:
slanutak (ja sam koristila 1 konzervu-otprilike 2 šake)
1 veći poriluk ili 2-3 manja
slanina po želji (može dimljena, a ja sam upotrijebila dimljenu hamburger slaninu)
ječam (1 šaka)
začini: sol, papar, chilli paprika (ako ne volite ljuto izbacite ga, ali ja ga uvijek stavljam u grah, leću i sl.), svježi peršin
voda i gustin
ulje
Priprema:
Na malo ulja pirjajte poriluk narezan na kolutiće (prvo pirjajte bijeli dio, a zeleni dio ubacite kasnije jer njemu treba kraće vrijeme da bi omekšao) te slaninu narezanu na tanke prutiće. Posebno skuhajte ječam koji ćete kasnije dodati varivu – kuhajte ga oko 10-15 minuta. Nakon otprilike 5-10 minuta u poriluk dodajte vodu u željenoj količini (ako želite rjeđe varivo, dodajte više vode). Pustite da zavrije, a potom dodajte slanutak. Posolite i popaprite te kuhajte još dodatnih 5-10 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte zeleni dio poriluka i ječam te skuhajte do kraja. Dodajte chilli paprike po želji, a kad je gotovo ubacite šaku sitno nasjeckanog peršina. Za kraj, ako volite malo gušće varivo kao ja, u malo vode razmutite žličicu gustina, ulijte u varivo i kratko prokuhajte.
Kulinarske improvizacije
U varivo možete dodati mrkvu i luk, a sigurno bi bilo jako fino kad biste u skuhano jelo dodali i 1-2 žlice kiselog vrhnja. Umjesto vrhnja, za vrijeme kuhanja možete dodati i koncentrat rajčice.
Fotka gotovog jela je na linku http://www.volim-kuhati.bloger.hr/post/varivo-od-slanutka-i-poriluka/1074215.aspx

2
Slika korisnika Roca's

Varivo od slanutka 2
Sastojci za 4 osobe
1/2 kg slanutka
1 kom kapula sitno nasjeckana
1- 2 na kockice narezanog krompira
sol
papar
2 žličice Vegete
2 žlice maslinovog ulja
1 - 2 česna češnjaka ( može i ne mora )

Priprema
Ako koristite suhi slanutak najbolje ga je večer prije namočiti.
Isprati slanutak i staviti njega zajedno sa ostalim sastojcima kuhati.
Posoliti i popapriti koliko volite. To možete i naknadno tj na kraju.
Koliko dugo cete ga kuhati ovisi o tome koliko je star slanutak.
Ponekad je to 40 min a ponekad i 90 min.
Da je kuhan znate kada ga probate. Mora biti mekan.
Ja volim propasirati kapulu i krompir negdje na pola kuhanja ( kada vidim da je krompir kuhan ). Tako da je varivo malo gušće.
Uz to obično se jede kao što sam rekla slana riba ( tko ne voli i ne mora ) koja je servirana u maslinovom ulju sa malo octa ( kvasine )
I to je to. Jako jednostavno ali ukusno.
Recept je na http://www.coolinarika.com/recept/varivo-od-slanutka

3
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

Molim vas ako moze neki recept za kruh od slanutke Miliv vas

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.