Srneći gulaš

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Srneći gulaš

Lana Strugar traži recept za srneći gulaš sa okruglicama od kruha i špeka

darko
Slika korisnika darko's

DIVLJAČ ALA BAKA MARIJA

POPIS POTREBNIH NAMIRNICA ZA 4 OSOBE

1. ZA MARINADU BAR 5 DANA PRIJE SNIMANJA

- MESO OD BUTA VEPRA ILI SRNE ILI JELENA....BEZ KOSTI, KOŽE - ŠOL 2KG
- GRINCAJG – MRKVE, PERŠIN, CELER KORIJENI PO 125, 4 G
- 3 KLIČEKA
- 5 BOROVICA (JUNIPERUS COMMUNIS)
- PAPAR U ZRNU 12 KOM
- 3 LISTA OD LOVORA (LAURUS NOBILIS)
- SLANINA DIMLJENA SUHA DOMAĆA 250 G
- VINSKI OCAT ILI KVASINA 2 DL
- SOL KRUPNA MORSKA 1 ŠAKA

NA DAN SNIMANJA

2. ZA SEMEL KNEDLE –
1. ŠPEKA 100 G
2. PERŠIN VEZICA ZELENI
3. ČEŠNJAK
4. PAPAR
5. JAJE
6. KRUH KOJI SE NE RASPADA KAD SE REŽE NA KOCKICE
7. MAST
8. MALO BRAŠNA
9. MLIJEKO

3. VRGANJI 1KG SVJEŽI
1 LUK CRVENI
MASLAC, MASLINOVO ULJE
BRUSNICE SUHE 150G
SALATA
- MATOVILEC 300 G I JEDNA KONZERVA GRAHA
- BUČINO ULJE
- JABUČNI OCAT

4. ZA GLAVNO JELO - FINIŠIRANJE
- MED KESTEN 2 ŽLICE
- 1 LIMUN NEŠPRICANI ZA RIBANJE KORICE
- SLATKO VRHNJE
- VLASAC VEZICA

PRIPREMA:

Meso se našpika sa špekom i ostavi da odleži u kuhanom pacu 3-5dana.

Nakon toga se ispeče u rolu s ocijeđenom marinadom 45'- do 1h. Ostatak marinade se za to vrijeme reducira s medom ili špinanim šećerom i limunovim sokom.

Nakon pečenja, meso se izvadi, nareže na odreske, povrće se izmiksa i sve se uvali u reduciranu marinadu uz dodatak slatkog vrhnja i ribane limunove korice.

Luk i vrganji se isprže na maslacu uz dodatak brusnica.

Serviranje na velikom tanjuru - meso s umakom u sradinu, semel knedle sa strane, vrganji s brusnicama na meso i hrpica salate, ili salata posebno servirana.

Predlažem neko fino rose vino, može i polusuho. A može i frankovka, mali plavac kao poveznica s mediteranom, shiraz, malvaziju, traminac, bužole?!, ma kak se dogovorimo.

Za mene najbolje dobar hladni gemišt od rizlinga ili graševine... 

Ovaim receptom smo pobijedili U istom loncu..-

Slika korisnika natašaklo's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

u jednom seoskom turizmu smo jeli spremljenog na drugačiji način, a ovo je recept najsličniji njemu, predobar mi je:

Sastojci za marinadu:

2 l vode, oko 20 dkg mrkve i peršina, 1,5 dcl sirćeta, 1,5 dcl crvenog vina, malo bibera uzrnu, dva lovorova lista, jedna kašika soli.

Sastojci za gulaš: 2 kg srnetine, 3 luka, 2 -3 mrkve, 1 peršin, malo celera, 1 žlica brašna, 2 žlice vrhnja, jedna žlica vegete, 1,5 žlice šećera, malo bibera i crvene paprike.

Sastojci za okruglice od kruha: pola kg kruha, oko 4 dcl mljeka, 2 jaja, malo bibera i soli, 1 svežanj peršinovog lista, 1 glavica luka, brašna po potrebi.

Priprema:

Sastojke za marinadu sve naisjecajte i stavite u veliku posudu te pustite da zakipi. Neka se tako kuha oko 15-tak minuta zatim ostavite da se dobro ohladi te prelijte preko mesa i ostavite meso preko noći u marinadi. Luk sitno nasjeckajte, dodajte mrkvu ,peršin i celer i popržite na malo masnoće dok luk ne dobije zlatnu boju. Nakon toga dodajte oko 1,5 dcl vode i ostale začine.

Dodajte meso koje ste prethodno procijedili i sve zajedno pržite bez doljevanja vode jer će vam meso pustiti dosta tekuć. Dinstajte tako oko sat i poli zatim dolijevajte vodu po potrebi sve dok meso ne bude kuhano. Na kraju razmutite jednu žlicu brašna sa malo vode i dvije žlice vrhnja.

Kruh za okruglice mora biti stariji. Nasjeckajte ga na kockice i prelijte vručim mljekom. U tavici popržite glavicu luka i na kraju dodajte peršin. Sve to stavite u kruh. Zatim dodajte 2 jaja, malo soli i bibera te zamijesite sa dodavanjem brašna ( brašno dodavate otprilike dok se masa ne prestane ljepiti za ruke ). Sada napravite okruglice i stavite ih kuhati u kipuču slanu vodu.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija