roland traži recept za smokovaca
Smokovača
Rakija od smokve, smokovača sve je to jedan te isti naziv za rakiju od suhih smokava.
Rakija od smokava
Smokva je voće koje se na tržištu nudi u svježem i u osušenom stanju. U osušenom stanju sadržava znatno više šećera.
Za preradu u rakiju prikladnija je u osušenom stanju. Za plodove smokve karakteristično je da brzo prijeđu vrijeme od početka zrenja do prezrelosti (oko 2-3 dana). U prezrelim plodovima dolazi do razmekšavanja, isparava-nja vode, te tako do povećanja koncentracije šećera. Već ubrani, nezreli plodovi ne mogu stajanjem sazrijeti. Sadržaj šećera ovisi o sorti i stupnju dozrelosti. Plodovi smokve sadrže još razna eterična ulja i druge smolaste tvari koje rakiji daju svojstven miris i okus. U današnje doba rijetko se nađe čista rakija smokovača već ju proizvođači miješaju s raznim drugim destilatima.
Tehnologija prerade smokve u rakiju uključuje:
berbu, pripremu i sušenje plodova, usitnjavanje i gnječenje plodova, alkoholno vrenje komine, destilaciju prevrele komine,odležavanje, dozrijevanje i završnu izrada rakije.
Evo recept za smokovaču...
Rakija od smokve:
1 litra rakije lozovače i 20 dag suhih smokava.
U litru lozovače stavimo prepolovljene suhe smokve. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Nakon dva mjeseca smokve izvadimo da ne preuzmu sav alkohol iz rakije.
Druga verzija:
7 dcl tropice ili neke druge rakije i 5 suhih smokvi.
Smokve narezati na veće komade i staviti u bocu od 7, 5 dcl. Dolijati rakiju i čvrsto zatvoriti.
Rakija mora stajati zatvorena najmanje 15 dana da bi smokve pustile svoj sok.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Hello,
I was in croatia and Bosnia last year and I bought home made Smokovaca at the side of a road. . I’m down to the very end . Best thing I did.
How do I make it here in the US?
Thanks; Marc, Las Vegas