Čobanac, slavonski

recepti_bez_slike
4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka) 1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka) 3 kom mrkve 2 kom peršinovog korjena 1/2 kom korjena celera 4 češnja češnjaka 0,5 dcl konjaka 2 žlice senfa 3-4 kom lovorovog lista 3 kom guljenih rajčica 2 svježe paprike 1 dcl ulja (ili svinjske masti) 2-3 suhe ljute feferone vegete i papra Priprema: Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i posolimo da pusti vodu. Kada je pustio vodu i postao staklast stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući ga vodom dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 min) na to dodamo češnjak pustimo ga malo da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice (kvadratiće) veličine cca 2x2 cm i prodinstamo ga 10 minuta. Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min.  Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (oko 6-7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrjeđeno u 1,5 dcl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu vegete. Sve to kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom da održavamo nivo tekućine i gustoću koju želimo kuhamo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano odnosno oko 2 sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+4)
Ovo je recept za pravi slavonski čobanac rađen na bazi 10 osoba, jer i čobanac kao i grah, sarma... i kao i mnoga druga jela nije ,moguće napraviti u malim količinama, a da bude odličan.

Sastojci:

 • 4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka)
 • 1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka)
 • 3 kom mrkve
 • 2 kom peršinovog korjena
 • 1/2 kom korjena celera
 • 4 češnja češnjaka
 • 0,5 dcl konjaka
 • 2 žlice senfa
 • 3-4 kom lovorovog lista
 • 3 kom guljenih rajčica
 • 2 svježe paprike
 • 1 dcl ulja (ili svinjske masti)
 • 2-3 suhe ljute feferone
 • vegete i papra

Priprema:

Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i posolimo da pusti vodu. Kada je pustio vodu i postao staklast stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući ga vodom dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 min) na to dodamo češnjak pustimo ga malo da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice (kvadratiće) veličine cca 2x2 cm i prodinstamo ga 10 minuta. Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min.  Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (oko 6-7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrjeđeno u 1,5 dcl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu vegete. Sve to kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom da održavamo nivo tekućine i gustoću koju želimo kuhamo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano odnosno oko 2 sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta.

Prosjek: 4 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)