Domaća šalša

Autor: naata   (palac x 4758) |moji recepti

0

Jedna gospođa iz Dalmacije, koja se ujedno bavi organskim uzgojem voća i povrća, dala mi je ovaj svoj recept za taj jednostavan umak koji možete koristiti odmah, zamrznuti ga ili puniti boce/staklenke. Osim što je odlična sa tjesteninom ili rižom, možete njome obogačivati druga jela umjesto da koristite paradaj-sos iz tetrapaka.

Recepti - 3 - slika

SASTOJCI:

  • 1,5 kg domaćeg paradajza
  • 1  dl maslinovog ulja
  • 3  glavice ljubičastog luka (može i koji više ako su manji)
  • 1  ravna žlica šećera
  • dva  prstohvata soli
  • svježi ili suhi začini ( najbolji je bosiljak, može i origana, peršina, lovora... zapravo oni koji Vama pašu)

PRIPREMA:

U velikoj zdjeli zakipite vodu, maknite s vatre i na par minuta staviti unutra paradajz . Ocijediti,  oguliti kožu i prepoloviti ih ( ako vam ne smeta koža, ovo nemorate raditi, već ih samo narežite).

Na laganoj vatri ugrijati ulje i dodati nasjeckani luk, poklopljeno dinstati 15-tak min. pa dodati paradajz (ako koristite suhe začine, odmah ih dodajte) i kuhati do željene gustoće - to traje barem sat vremena.

Pred kraj dodati šećera i soli, te svježe začine. Završiti ovisno o tome za šta će te koristiti: ako je koristite odmah, možete dodati malo vegete ili neku kocku za juhu i protisnuti češanj češnjaka; za zamrzavanje samo ostavite da se ohladi i punite vrečice za zamrzavanje prema porcijama, a odmrznuto dovršite kao i svježe; ako punite staklenke, dodajte i čep alkoholnog octa kad dodajete šećer da duže potraje.

Ja sam radila duplu turu i jedan dio odvojila i zamrznula, a ostatkom punila staklenke (dobila sam dvije) i to koristim kad radim variva, bolonjez ili saft sa mesom.

Prosjek: 4.7 (+3)
1,5 kg domaćeg paradajza 1  dl maslinovog ulja 3  glavice ljubičastog luka (može i koji više ako su manji) 1  ravna žlica šećera dva  prstohvata soli svježi ili suhi začini ( najbolji je bosiljak, može i origana, peršina, lovora... zapravo oni koji Vama pašu) PRIPREMA: U velikoj zdjeli zakipite vodu, maknite s vatre i na par minuta staviti unutra paradajz . Ocijediti,  oguliti kožu i prepoloviti ih ( ako vam ne smeta koža, ovo nemorate raditi, već ih samo narežite). Na laganoj vatri ugrijati ulje i dodati nasjeckani luk, poklopljeno dinstati 15-tak min. pa dodati paradajz (ako koristite suhe začine, odmah ih dodajte) i kuhati do željene gustoće - to traje barem sat vremena. Pred kraj dodati šećera i soli, te svježe začine. Završiti ovisno o tome za šta će te koristiti: ako je koristite odmah, možete dodati malo vegete ili neku kocku za juhu i protisnuti češanj češnjaka; za zamrzavanje samo ostavite da se ohladi i punite vrečice za zamrzavanje prema porcijama, a odmrznuto dovršite kao i svježe; ako punite staklenke, dodajte i čep alkoholnog octa kad dodajete šećer da duže potraje. Ja sam radila duplu turu i jedan dio odvojila i zamrznula, a ostatkom punila staklenke (dobila sam dvije) i to koristim kad radim variva, bolonjez ili saft sa mesom. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
tri + šest =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10

"Još jedan recept iz TOP 50"