LJUTI pekmez

recepti_bez_slike

1… 1 decilitar ulja ( staviti u posudu od 3-4 litre )
2… 2 zlice sjemenki mjesavina mirodjije ( kumin )I ( ne znam ime od ostale dvije vrste )
3… 1 zlicu istih sjemenki ali mljevenih
4… 3-4 ljete feferone ( suhe )
5… 1 zlicu soli
5… 200- 300 grama secera ( zavisno od jabuka )
6… 1 decilitar sirceta 5%
7… 4-5 jabuka ( ociscenih samo od sjemenki I peteljke )
8… 4-5 breskvi ili 3-4 krupne
9… 3 mango ( njbolje zeleni )
10… kocka presanog ( tamarin ) rogaca sa sve sjemenom
11… 4-5 cesna cesnjaka

UPUT ZA RAD :

Sve sastojke staviti u posudu redom napisane I na kraju voce . Jabuke -.na krupno isjeci po duzinu ( 5-6 snita ) Breskve NE guliti nego na krupno isjeci ali NE skidati meso sa kospice I ubaciti I kospicu u serpu . Mango oguliti ali NE precizno moze malo kore ostati .. S obzirom da mango ima ogromnu kospicu sjeci ga na krupne kocke tako da odsecamo I dio ruba kospice koju takodje ubacujemo u posudu .. Polako kuhati na srednjoj temperaturi oko jednog sata dok se dobro ne zgusne ali I ako ostanu komadi vidni od mango ( jabuka se raspada , mango teze ) ne kuhajte dalje … Po zelji mozete dodati vama omiljene mirisne zacine u prahu …

Napomjena : LJUTO je ali I SLATKO ( NE obicno za nase podrucje ) Jede se u malim kolicinama .. Kao poslastica poslje jela ili izmedju obroka ( daje bolji apetit )
Pravila sam I meni se svidja ……. “ problem “ su sjemenke , I korice od voca ,koje u stvari sluze za zabavu ili uzitak .. Recept potice iz Bangladesa …

Jos jedan dodatak za recept :Ako volis ljuto onda dodaj oko 5-6 feferona i jos 3 - 4 cesnja cesnjaka .. Mango mozes plovicno oguliti ( cak i ne guliti = dobijes vise komadica za igrati se po ustima , haha ali tako je ) evo saljem ti sliku sjemenjki koje se mogu kupiti u kineskim prodavnicama .. i nije rogach nego tamari ( tamarin je vrsta rogaca = kiseo Kinezi znaju koja je to biljka a kupuje se presovana .....Samo da bi dobila sto vjerniji okus ... Nadam se da si me razumjela i da je ovaj dodatak ,koliko toliko OK .. NIJE komplicirano mozda samo izgleda ..
pozdrav onako od srca .

Prosjek: 5 (+442)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Ivka Njegac's

Kada sam napisala mango " zeleni " nisam mislila na  ne dozreo zeleni , vec zeleno - crvene kore ( moze i zuti ) ali  bilji je  , sazreo mango cak i malo meksi ,,,Pozdrav

2
Slika korisnika Ivka Njegac's

Kada sam napisala mango " zeleni " nisam mislila ne dozreo zeleni , vec zeleno - crvene kore ( moze i zuti ) ali sazreo mango cak i malo meksi ,,,Pozdrav