Lanina truffles torta

Autor: sntomic   (palac x 98015) |moji recepti

5
Za jednu koru (a potrebno je raditi 3 kore): 3 jaja 3 žlice šećera 6 žlica mljevenih oraha 1 žlica brašna Za fil: 4 jaja 8 žlica šećera 1 vrećica vanilin šećera 100 g čokolade za kuhanje 100 g sjeckanih propečenih (tostiranih) oraha 250 g maslaca Za praline (truffles): 125 ml slatkog vrhnja 125 g maslaca 250 g čokolade 100 g lješnjaka malo naribane korice naranče (ja sam stavila i 2 kapi ekstrakta naranče) Glazura od čokolade: 100 g čokolade 3 žlice ulja Priprema: Za kore je potrebno umutiti bjelanca pa im dodavati šećer žlicu po žlicu. Zatim dodati jedno po jedno žumanca i na kraju pažljivo umiješati pomiješane brašno i mljevene orahe. Sve prebaciti u pek papirom obloženi kalup za torte promjera 26 cm. Peći 20-25 minuta na 200°C . Tako napraviti sve tri kore! Za fil na pari umuttiti jaja sa šećerom i skuhati fil. Pri kraju kuhanja dodati čokoladu isjeckanu na kockice a kada se fil malo prohladi dodati maslac isjeckan na tanke listiće pa sve dobro izmiješati. Odvojiti par žlica za premazivanje torte ( oko 1 dcl) a u ostali dio smjese umiješati sitno sjeckane orahe koji su prethodno tostirani. Tortu složiti i između kora premazati pripremljenim filom sa orasima. Cijelu tortu premazati s onim odvojenim dijelom kreme. Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri. Ostaviti tortu u frižider da se fil malo stegne pa preliti čokoladnom glazurom Za truffles prvo otopiti slatko vrhnje i maslac na tihoj vatri. Pojačati vatru i čim provri skloniti s vatre. Dodati kockice čokolade (koristila sam onu iz Lidla sa 70% kakaa) i miješati dok se čokolada potpuno otopi. Smjesu podiječiti na 3 dijela, u jedan dio dodati 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka, u drugi dio dodati malo ribane narančine korice i 2 kapi ekstrakta naranče (ili samo jedno od ovo dvoje) a u treći dio dodati 1 žličicu capuccinna u prahu. Ostaviti u frižider par sati. Praviti male kuglice, veličine malo većeg lješnjaka (oko 1,5 cm u promjeru) i uvaljati ih u sjeckane tostirane lješnjake, kakao prah ili u ostatak glazure u koje dodati malo sjeckanih lješnjaka da dobiju čaupavi izgled Pripremljenu tortu po obodu posuti sjeckanim lješnjacima pa složiti pripremljene praline.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)
Fantastična, čokoladna torta. Malo više posla ali isplati se!
Recepti - 5 - slika

Sastojci:

Za jednu koru (a potrebno je raditi 3 kore):

  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 6 žlica mljevenih oraha
  • 1 žlica brašna

Za fil:

  • 4 jaja
  • 8 žlica šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g sjeckanih propečenih (tostiranih) oraha
  • 250 g maslaca

Za praline (truffles):

  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 125 g maslaca
  • 250 g čokolade
  • 100 g lješnjaka
  • malo naribane korice naranče (ja sam stavila i 2 kapi ekstrakta naranče)

Glazura od čokolade:

  • 100 g čokolade
  • 3 žlice ulja

Priprema:

  1. Za kore je potrebno umutiti bjelanca pa im dodavati šećer žlicu po žlicu. Zatim dodati jedno po jedno žumanca i na kraju pažljivo umiješati pomiješane brašno i mljevene orahe. Sve prebaciti u pek papirom obloženi kalup za torte promjera 26 cm. Peći 20-25 minuta na 200°C . Tako napraviti sve tri kore!
  2. Za fil na pari umuttiti jaja sa šećerom i skuhati fil. Pri kraju kuhanja dodati čokoladu isjeckanu na kockice a kada se fil malo prohladi dodati maslac isjeckan na tanke listiće pa sve dobro izmiješati. Odvojiti par žlica za premazivanje torte ( oko 1 dcl) a u ostali dio smjese umiješati sitno sjeckane orahe koji su prethodno tostirani.
  3. Tortu složiti i između kora premazati pripremljenim filom sa orasima. Cijelu tortu premazati s onim odvojenim dijelom kreme.
  4. Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri.
  5. Ostaviti tortu u frižider da se fil malo stegne pa preliti čokoladnom glazurom
  6. Za truffles prvo otopiti slatko vrhnje i maslac na tihoj vatri. Pojačati vatru i čim provri skloniti s vatre. Dodati kockice čokolade (koristila sam onu iz Lidla sa 70% kakaa) i miješati dok se čokolada potpuno otopi. Smjesu podiječiti na 3 dijela, u jedan dio dodati 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka, u drugi dio dodati malo ribane narančine korice i 2 kapi ekstrakta naranče (ili samo jedno od ovo dvoje) a u treći dio dodati 1 žličicu capuccinna u prahu. Ostaviti u frižider par sati.
  7. Praviti male kuglice, veličine malo većeg lješnjaka (oko 1,5 cm u promjeru) i uvaljati ih u sjeckane tostirane lješnjake, kakao prah ili u ostatak glazure u koje dodati malo sjeckanih lješnjaka da dobiju čaupavi izgled
  8. Pripremljenu tortu po obodu posuti sjeckanim lješnjacima pa složiti pripremljene praline.
     
Prosjek: 3 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika lulu's

Joj iznervirala me ova torta!!!!Ako nemate živaca nemijte ju praviti..Jedina utjeha mi je bila glvna zvijezda torte, čokolada, ali neću ju tako skoro praviti

2
Slika korisnika sntomic's

:exmark:
Šta je tu tako za iznervirati? Polako, jedno po jedno!