Čupavci

Autor: tatjana   (palac x 1767) |moji recepti

4

Slasni spoj kokosa i čokolade, čupavci su omiljeni desert za nedjeljne ručkove i proslave. Puno je varijacija na temu, a mi predlažemo ovu recepturu.

Čupavci

Sastojci za čupavce

Tijesto

  • 3 jaja
  • 20 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 25 dkg maslaca
  • cca 1 dl mlijeka

Preljev u koju se umaču kocke tijesta

  • 5 dl mlijeka
  • 15 dkg čokolade za kuhanje
  • 3 žlice šećera
  • 12 dkg maslaca

Ukrašavanje

  • 20 - 25 dkg kokosa

Priprema

Pjenasto umutiti žutanjke sa šećerom, dodati omekšani maslac i mutiti dok se sve fino ne izmiješa. Lagano dodavati mlijeko dok se ne dobije jednolična smjesa pa dodati brašno i prašak za pecivo. Sve jednolično umiješati i na kraju lagano (najbolje ručno) umiješati snijeg od bjelanjaka. U namašćen i pobrašnjeni pleh za kolače uredno i ravnomjerno rasporediti smjesu (koja je dosta gusta) pa peći 35 minuta na 150°C

Kolač pustiti da se potpuno ohladi pa ga narezati na kockice željene veličine.

Na laganoj vatri (ili još bolje na pari) otopiti čokoladu, dodati mlijeko, šećer i maslac i uz neprestano miješanje kuhajte dok ne zavrije i na najslabijoj vatri kuhati još par minuta. Ostaviti preljev petnaestak minuta da se prohladi (da još uvijek bude dosta tekući, ali ne i kipući). Pripremiti masni papir, pa umakati komade kolača (budućih čupavaca) u preljev tako da se obloži sa svih strana i stavljati na masni papir. Na kraju, kad se nakon par minuta preljev počeo sušiti, čokoladne kocke uvaljati u kokos što je završna faza kad od čokoladnih kocki nastanu čupavci. Mali trik kod prirpreme čupavaca: Ako se još vrući komadi kolača uvaljaju u kokos, kokos ne ostane sasvim bijeli, nego se malo „zamagli“.

Prosjek: 3.9 (+9)
Tijesto 3 jaja 20 dkg šećera 1 vanilin šećer 50 dkg brašna 1 prašak za pecivo 25 dkg maslaca cca 1 dl mlijeka Preljev u koju se umaču kocke tijesta 5 dl mlijeka 15 dkg čokolade za kuhanje 3 žlice šećera 12 dkg maslaca Ukrašavanje 20 - 25 dkg kokosa Priprema Pjenasto umutiti žutanjke sa šećerom, dodati omekšani maslac i mutiti dok se sve fino ne izmiješa. Lagano dodavati mlijeko dok se ne dobije jednolična smjesa pa dodati brašno i prašak za pecivo. Sve jednolično umiješati i na kraju lagano (najbolje ručno) umiješati snijeg od bjelanjaka. U namašćen i pobrašnjeni pleh za kolače uredno i ravnomjerno rasporediti smjesu (koja je dosta gusta) pa peći 35 minuta na 150°C Kolač pustiti da se potpuno ohladi pa ga narezati na kockice željene veličine. Na laganoj vatri (ili još bolje na pari) otopiti čokoladu, dodati mlijeko, šećer i maslac i uz neprestano miješanje kuhajte dok ne zavrije i na najslabijoj vatri kuhati još par minuta. Ostaviti preljev petnaestak minuta da se prohladi (da još uvijek bude dosta tekući, ali ne i kipući). Pripremiti masni papir, pa umakati komade kolača (budućih čupavaca) u preljev tako da se obloži sa svih strana i stavljati na masni papir. Na kraju, kad se nakon par minuta preljev počeo sušiti, čokoladne kocke uvaljati u kokos što je završna faza kad od čokoladnih kocki nastanu čupavci. Mali trik kod prirpreme čupavaca: Ako se još vrući komadi kolača uvaljaju u kokos, kokos ne ostane sasvim bijeli, nego se malo „zamagli“. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.9 (+9)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
devet + sedam =
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika admin's

eh...

Slika korisnika Darinka Beba's

Svidja mi sastav,probacu da napravim...

Slika korisnika di Liberto's

Molim vas da mi napisite mjere u litrima..nekuzim taj dekagram itd..kg-l

hvala

Slika korisnika Maja Bajić Branković's

kakao ne kuzis pa u trgovinama kada kupujes na kesicama od kokosa, brasna, secera, maslaca, pise kg, dkg ili gr.
http://www.coolinarika.com/tag/mjere-bez-vage/
evo imaju ovdje mjere bez vage pa mozda pomogne.

"Još jedan recept iz TOP 50"