Višnjevac

Autor: tatjana   (palac x 2498) |moji recepti

4
recepti_bez_slike
Višnjevac ili višnjevača poznati je <strong>liker od višanja</strong>, koji je međunarodnu slavu zadobio pod nazivom cherry brandy.

U našim krajevima udomaćeni je alkoholni napitak koji se jednostavno pripravlja od domaćih višanja (najbolje od maraske) i domaće rakije. 

Sastojci

  • 75 dkg višanja 50 dkg šećera
  • 35 dcl rakije
  • 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti)
  • korica limuna

Priprema

  1. Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki
  2. U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna.
  3. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na hladnom, tamnom mjestu da stoji četiri tjedana.
  4. Procijediti liker i uliti ga u bocu.

Od ove količine višanja i rakije, dobit će se otprilike jedna litra likera.

Prosjek: 3.1 (+17)
75 dkg višanja 50 dkg šećera 35 dcl rakije 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti) korica limuna Priprema Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na hladnom, tamnom mjestu da stoji četiri tjedana. Procijediti liker i uliti ga u bocu. Od ove količine višanja i rakije, dobit će se otprilike jedna litra likera. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.1 (+17)

Dodajte svoju verziju / Napišite kako vam je uspjelo / Postavite pitanje... OVDJE

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika Antonija Komsic's

1kg visanja
400gr secera
7dcl rakije (domace)
Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki. U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šećera. Preliti rakijom, pokriti posudu i ostaviti na jako suncano mjesto 40 dana. Procijediti liker i uliti ga u bocu.

2
Slika korisnika raull's

U veću bocu sa širokim otvorom ubacim 2 kg višanja, 2 kg šećera, 2 vanilin šećera i 1 izrezani limun.
To držim duže vrijeme na suncu oko 50 dana. Kada se šećer skroz otopi, odlijem dio soka koji koristim sa vodom. Nakon toga u staklenku ulijem 2 l rakije i držim još 40 dana.
Nakon proteka vremena procijedim i ulijem u boce.

3
Slika korisnika Marko Krivokuca's

U, veliku staklenu flasu (od nekoliko litara) staviti dobro oprane i osusene zrele visnje tako da se flasa ispuni otprilike za 3/4.Povrh visanja staviti do vrha tegle kristal secer i povezati platnenom krpom.Teglu staviti da stoji na suncanom mjestu i dobro je protresati svakog dana.Kada se secer rastopi usuti jos secera dok se tegla ne napuni i ponovo je staviti na sunce.Tako postupati 14 dana, a poslije toga izruciti sok od visanja, a same visnje i dalje ostaviti u tegli.Sve razliti u flase od 1 litre,sipajuci u svaku flasu 600 gr soka.U svaku flasu dodati po 400 gr alkohola.Flase hermeticki zatvoriti i ostaviti da stoje u ostavi jos bar deset dana.Poslije deset dana nalivka je gotova (ali sto duze stoji dobiva jos bolji ukus).U visnje koje su ostale u velikoj tegli nasuti alkohola, prethodno upola razblazenog prokuhanom hladnom vodom.Teglu zatvoriti i ostavit na tamno i hladno da stoji 3-4 mjeseca.Odstojalu tecnost preliti u manje flase.

4
Slika korisnika ana's

najbolji je odgovor prvi ono sa 75dkg višanja ,a ne ovo 50 dana 40 dana ...najbolje je ovo :) :-)

5
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Draga Tatjana
Procitao sam tvoj recept u vezi visnjevca. sve mi izgleda vrlo dobro , ali ne vjerujem da se mora staviti 35 dcl. rakije? da bi na koncu dobili 1 ltr. visnjevca. Mozda si htjela staviti 3.5 dcl. rakije.
Hvala, Tony.

6
Slika korisnika ana's

hvala na savjetima
doviđenja hehehehe :)))

7
Slika korisnika ivana's

Prvi je najjednostavniji,šta ne znači da je najbolji.Složila bi se da je recept drugi po redu ok,jer se liker bolje resorbira na suncu,a ne na hladnome.

8
Slika korisnika GWB's

Ne kužim originalni recept. Kako je meštar uspio od 3.5 litara rakije dobiti 1 litru likera.

Valjda je puno probavao.

He he he.

9
Slika korisnika vu102's

najbolji liker od visanja-1kg visanja,1 kg secera,7.5dcl rakije.
U staklenke slagati red secera, red visanja i tak do vrha.Dobro zatvoriti gazom i ostaviti na suncu 14 dana. Nakon toga uliti rakiju i spremit na hladno i mracno mjesto najmanje na 30 dana,ali sto duze stoji to je bolji i gusci. SVAKAKO PROBAJTE ODLICAN JE!

10
Slika korisnika Ružica Zvonko Žajdlik's

super je!

11
Slika korisnika Dražen's

Ovaj zadnji mi se najviše sviđa , jer takav sličan postupak radila je moja baka pa sam ga i ja po njemu tako napravio vidjet čemo šta če ispast

12
Slika korisnika Ivica katancic's

Moj recept je sasvim drugaciji, ali zato je odlican. U svaku staklenu flasu od litre stavim 200 gr secera, 200 grama visanja, i dopunim sa rakijom od jabuke. Ostavim cetrdeset dana na suncu, ali treba paziti da nije ceo dan na jakom suncu, i treba prevrtati flase da se secer ne bi stvrdnuo.

13
Slika korisnika sam u kući's

taj je najbolji! ja još u sredinu stavim -recimo na 5 l rakije i 2kg višnje dva štapića vanilije i koricu limuna. ima fenomenalnu boju-bistar je i ima profinjeni buke, bar za moj okus, a kažu da imam nos i nepce za to.

14
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Pa koji je recept najbolji?
Imam oko 5l patoke a cuo sam da se liker od visanja moze praviti i sa patokom a ne samo sa rakijom

15
Slika korisnika sntomic's

vjerojatno je pogreška kada je rakija u pitanju...35 dcl je 3,5 l...pretpostavljam kako je trebalo napisati 3 i pol dcl (3,5 dcl)ili 350 ml

"Još jedan recept iz TOP 50"