Kiselo zelje s grahom

Skuhala sam, neku večer, tak fino zelje s grahom da ga nisam mogla prestati jesti. Tri zdjelice su "otišle" odmah. Pri tome sam si mislila kako ću do jutra, vjerojatno, eksplodirati od djelovanja graha :) Pa, ipak, bila sam mudra! Suhi sam grah namočila 24 sata prije kuhanja, dva puta sam mu promijenila vodu, a tek u svježu, treću, sam ga stavila kuhati. I nisam ga solila do, gotovo, samoga kraja. Moram napisati da od eksplozije nije bilo niš!

Nije komplicirano pripremiti fino kiselo zelje s grahom iako se mnogima tako čini. Tajna je u poštivanju osnovnih namirnica, kiselog zelje i kuhanog graha. Ne pretjerujte s drugim dodacima. Iskušajte ovaj moj recept, sigurna sam da ćete biti zadovoljni.

Bit će vam potrebno: 

  • pola kg rezanog kiselog zelja
  • pola kg bijelog graha (može i šareni)
  • ulje
  • glavica crvenog luka
  • malo češnjaka
  • žličica crvene paprike
  • lovorov list
  •  žlica brašna
  • sol
  • papar
  • ako volite, malo sušenih začina
  • žlica koncentrata rajčice

Pripremite ovako:

U posebnoj posudi skuhajte grah s lovorovim listom pa ga osolite netom pred kraj kuhanja. neka ostane samo malo tvrđi da se ne raskuha dok se budu sjedinjavali sastojci u konačnom jelu. Posebno pak skuhajte kiselo zelje.
 Kad su kuhani ocijedite.

Sitno sjeckani luk popirjajte na ulju, a nakon što dobije svjetlu bojuposipajte ga žlicom brašna, popržite, dodajte žličicu paprike, promiješajte i zalijte vodom. Postepeno dodajte grah i zelje te zalijte s toliko vode da sve prekrije. Možete dodati i češnjaka. Začinite premaželji i ukusu, te prokuhajte još kratko kako bi se okusi spojili. 

Naravno da se u zelju mogu kuhati sve vrste sušenog mesa, od bunceka, špeka, kožica pa sve do kobasa. Ali i ovak, bez mesine, kiselo zelje s grahom je jako ukusno!

 

Prosjek: 3.3 (+18)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika dragai's

Če je to jota kje je krompir

2
Slika korisnika dragai's

Če je to jota kje je krompir

3
Slika korisnika Jona.'s

je, i u Sloveniji kažu za kiselo zelje i fižol:jota
u slast

4
Slika korisnika Zadar's

mi to zovemo "Jota"....super je to!

5
Slika korisnika Picekf's

*grah i kiselo zelje*
mmmmmmmm *grazelje* tako ga je, i moja baka zvala ...
sam za sebe, uhh... bez suhi rebara osjecao se nekako prazan ... bilo sto od gice, popravilo mu ukus .. ;)
prijatno prijatelji ...

6
Slika korisnika Simi's

U mom kraju (Bilogora) ovo jelo se zove "grazelje", a priprema se tako da se sve kuha zajedno. Grah je potrebno preko noći potopiti u voi da nabubri.Može stajati na hladnom nekoliko dana kao npr. sarma.Mljac.