Kontonjata (sir od dunja)

Autor: byB   (palac x 4797) |moji recepti

0
1,5 kg dunja 1 kg šećera 2 vrećice vanilin šećera malo klinčića u prahu po potrebi voda oko 150 g oraha po potrebi lišće lovora Priprema kontonjata Dunje izrezati na kockice i staviti ih kuhati u što manje vode, samo da ih voda prekrije. Kada omekšaju usitniti ih u multipraktiku ili propasirati Zatim dunjama dodati šećer i vanilin šećer te po želji klinčića i na malo jačoj vatri kuhati i mješati dok se ne zgusne. Za ovaj dio trebati će 2,5 – 3 sata. Obavezno je stalno mješanje jer se inače brzo masa zalijepi za dno. Kada je dovoljno zgusnuto (skuhano) dodajte nasjeckane orahe (ovo je po želji ali vam preporučujem da ih dodate jer toliko daju na aromi i okusu da me čak iznenadilo). Kuhajte još 10 minuta, ne zaboravite mješati, i tada je kontonjata gotova. Razlijte je u kalupe , zdjelice, koje ste prethodno navlažili sa hladnom vodom. U kalupima na sušenju i stvrdnjavanju  bi je trebalo ostaviti 2-3 dana. Idealni uvjeti su da je sunčano vrijeme i puše bura. U Zagrebu ni sunca ni bure, pa se sušila na zraku na lođi dok je vani bilo oblačno (i još uvijek je :(  i kišovito. Kada sam shvatila da se neće tako lako osušiti i stisnuti treći dan sam je stavila u pećnicu na 50 stupnjeva gdje je provela oko 2 sata i situcija je bila bolja iako ne baš najbolja što se vidi iz oblika nakon što je izvađena iz kalupa. No, nećemo u detalje :) to joj nije umanjilo aromu i zbilja odličan okus koji sam dobila. Dakle, nakon sušenja izvadimo je iz kalupa, na kartonski podložak na koji ste stavili listove lovora. Prekrijemo je prozirnom folijom. I tako je čuvamo na suhom i hladnom mjestu (može i u frižideru ali ne mora). Može se izostaviti orah i tada se dobije glatka, želatinozna kontonjata. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+7)
Sir od dunja, Kontonjata ili po starom domaćem francjozefinskom jeziku "Quitten-Käse"
Recepti - 2 - slika

Potrebno za sir od dunja:

  • 1,5 kg dunja
  • 1 kg šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • malo klinčića u prahu
  • po potrebi voda
  • oko 150 g oraha
  • po potrebi lišće lovora

Priprema kontonjata

Dunje izrezati na kockice i staviti ih kuhati u što manje vode, samo da ih voda prekrije.
Kada omekšaju usitniti ih u multipraktiku ili propasirati
Zatim dunjama dodati šećer i vanilin šećer te po želji klinčića i na malo jačoj vatri kuhati i mješati dok se ne zgusne. Za ovaj dio trebati će 2,5 – 3 sata. Obavezno je stalno mješanje jer se inače brzo masa zalijepi za dno.
Kada je dovoljno zgusnuto (skuhano) dodajte nasjeckane orahe (ovo je po želji ali vam preporučujem da ih dodate jer toliko daju na aromi i okusu da me čak iznenadilo). Kuhajte još 10 minuta, ne zaboravite mješati, i tada je kontonjata gotova.
Razlijte je u kalupe , zdjelice, koje ste prethodno navlažili sa hladnom vodom.

U kalupima na sušenju i stvrdnjavanju  bi je trebalo ostaviti 2-3 dana. Idealni uvjeti su da je sunčano vrijeme i puše bura. U Zagrebu ni sunca ni bure, pa se sušila na zraku na lođi dok je vani bilo oblačno (i još uvijek je :(  i kišovito. Kada sam shvatila da se neće tako lako osušiti i stisnuti treći dan sam je stavila u pećnicu na 50 stupnjeva gdje je provela oko 2 sata i situcija je bila bolja iako ne baš najbolja što se vidi iz oblika nakon što je izvađena iz kalupa. No, nećemo u detalje :) to joj nije umanjilo aromu i zbilja odličan okus koji sam dobila.

Dakle, nakon sušenja izvadimo je iz kalupa, na kartonski podložak na koji ste stavili listove lovora. Prekrijemo je prozirnom folijom. I tako je čuvamo na suhom i hladnom mjestu (može i u frižideru ali ne mora).

Može se izostaviti orah i tada se dobije glatka, želatinozna kontonjata.

Prosjek: 3.7 (+7)
Link izvora / potpis autora: homemadebyb.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika bakica1940's

divno

2
Slika korisnika Anka Mihelić's

recept je odličan!!!!!
:)