Prezentacija jelovnika - restoran Dvorac Mihanović, Terme Tuhelj

Mirko Ljubić, šef kuhinje restorana Dvorac Mihanović i Sanja Doležal prezentirali su novi jelovnik!

Restoran Dvorac Mihanović oduševio je novom ponudom jela koje je sa svojim timom kreirao šef kuhinje Mirko Ljubić. Na predstavljanju novog jelovnika koji se održao 28.9.2016. u samom restoranu, sudjelovala je i ambasadorica Terma Tuhelj, Sanja Doležal koja je pokazala svoje zavidno znanje u pripremanju štrukla.

Restoran Dvorac Mihanović

U hladu stoljetnog drveća, uzdiže se barokno zdanje dvorca Mihanović preuređenog u reprezentativni ugostiteljski objekt. Datira još iz 18.stoljeća kada su ga izgradili grofovi Erdödy. Zalogom je prešao u ruke bana Josipa Brigljevića, muža sestre pjesnika Antuna Mihanovića. Sam pjesnik, tvorac “Lijepe naše domovine” često je boravio u tom dvorcu i po njemu je dobio današnje ime. Danas, a la carte restoran, nudi bogatu gastronomsku ponudu tradicionalnih i nacionalnih jela. Tematske večeri u duhu prošlih vremena uz zvukove žive glazbe, zagorski specijaliteti spremljeni od strane vrhunskih kuhara i buke vrhunskih vina samo su neke od čari koji su oduševljavale i samog Antuna Mihanovića.

Restoran Dvorac Mihanović u sklopu svog zdanja sadrži nekoliko dvorana koje omogućavaju organizaciju intimnih privatnih večera zatvorenog tipa. Goste najviše oduševljava vinoteka koja osim svog dvorskog štiha, sadrži preko 40 različitih sorti vina od kojih obuhvaćamo cijelu Hrvatsku no poseban naglasak dajemo lokalnim vinarima. Od slavonskih vina, u vinoteci možete pronaći vina vinarije Enjingi i Krauthaker, boje Istre brani vinarija Kozlović, a ako više volite dalmatinska vina, u vinoteci se nalaze i vina s područja Hvara - Plenković i Pelješca – Dingač. Obzirom da se sam restoran nalazi na području vrlo nagrađivanih vina, prednost ipak dajemo lokalnim vinarima. Vinoteka sadrži vina 7 različitih vinarija iz područja Hrvatskog zagorja od kojih su najistaknutiji Zdolc, Sever, Bolfan i vinarija Bodren koja nudi posebne ledene berbe.

U samom restoranu nalaze se slike prve doktorice umjetnosti Mirjane Smolić koja je svojim slikarskim motivima uljepšala jesenski i proljetni salon dvorca. Doktorica Mirjana Smolić napravila je i odličnu foto tablu s dvorskim motivima koja je idealno mjesto za stvaranje odličnih foto uspomena. Kod ulaska dočekat će vas vitez te vas uvesti u prekrasnu dvorsku priču, a nakon što krenete kući svakako zavirite u Dvorsko blago, malu suvenirnicu u kojoj ćete pronaći nešto za uspomenu. Poseban doživljaj je terasa dvorca koja pruža pogled na prekrasan zagorski krajolik te mali parkić iza dvorca koji je idealan za intimna vjenčanja na otvorenom.

Dvorska večera

U prošlosti su se kraljevi gostili obilnim dvorskim večerama koje su bile praćene visokom modom dvorskih dama i gospode, taktovima dvorske glazbe i animacijom dvorskih sluga. Pilo se iz drvenih vrčeva, jelo se iz glinenih posuda i gozbe su trajale do dugo u noć. U Termama Tuhelj prošlost nije zaboravljena nego pretočena u ponudu kojima Terme Tuhelj nastoje goste razmaziti onim najboljim što gastronomija Zagorja nudi. Dvorska večera trenutno je jedinstvena u ovom kraju Hrvatske upravo zbog načina na koji je osmišljena jer u svakom trenutku oduševljava goste, prvotno posebno kreiranim slijedom jela i atraktivnim načinom prezentacije hrane i pića, a s druge strane zabavnom animacijom osoblja i animacijskom tima. Gosti mogu uživati u posebnoj dvorskoj atmosferi, drugačijem načinu posluživanja hrane i posebnoj animaciji.

Nova ponuda jela

Na prezentaciji novog jelovnika, šef kuhinje Mirko Ljubić predstavio nam je koncept kojim se vodio prilikom slaganja jelovnika. Sadržaj jelovnika klasičan je kao i u svim restoranima te nudi gostima jela od hladnih predjela pa sve do deserta no posebna čar novog jelovnika je poseban koncept specijaliteta koji omogućava gostima raznolikost ponude. Koncept je pripremljen u 3 smjera – zagorska jela koja su pripremljena prema recepturama karakterističnima za Hrvatsko zagorje, dvorska jela koja su pripremljena prema posebnoj recepturi iz vremena grofa Brigljevića koje smo obogatili malim tajnama te vitalna jela koja sadrže pravilnu kombinaciju nutritivnih elemenata, lagano meso te svježe povrće i začine.
Zagorska jela označena su simbolom zagorske kučice, dvorska jela krunom, a vitalna jela simbolom jabuke što je simbol svih vitalnih jela u sklopu selfness projekta. Naravno, jelovnik sadrži i mnoga internacionalna jela kako bi omogućili gostima da probaju jela koja se poslužuju u mnogim zemljama kao što je tatarski biftek, dimljeni losos, lignje i odresci na razne načine i mnoga druga jela.
Od zagorskih jela će vas oduševiti štrukli pripremljeni čak na 4 načina: štrukli u juhi, zapečeni štrukli u medenici, štrukli na više načina i kraljevski štrukli sa šljivama koji je ugostiteljska ekipa pripremila prilikom posjeta norveškog kralja i kraljice Hrvatskoj na Pantovčaku. No u ponudi se nalaze i mnoga jela naših baka kao što su domaći kukuruzni žganci, zagorska juha, domaća šunka i sir s vrhnjem,mlinci, a uz posebnu narudžbu priprema se i domaća pečena patka i guska te pečeni zagorski puran.

Poseban doživljaj na tanjuru nude dvorska jela pa donosimo neka od njih: Tuheljski pinklec (pirjani šampinjoni sa začinskim biljem u palačinki na pjenici od kiselog vrhnja), Grofovski odrezak (teleći file u palačinki od krumpira i umaku od šampinjona, poslužen s uštipcima i povrćem na maslacu) ili pak Viteška sablja (file od teletine, junetine, svinjetine i puretine s dodatkom povrća, pečeno na žaru, nabodeno na sablju i posloženo na pole od krumpira i pečeni luk)

Vitalna jela idealno su rješenje za vegetarijance tako da se u ponudi nalazi i File lososa na žaru poslužen na pjenici od graška i pečenim ploškama krumpira, kuhano hrskavo povrće, povrće na žaru i mnoga druga jela.

U samom jelovniku, uz svaki slijed jela nalazi se i preporuka sommeliera.

Sanja Doležal o restoranu Dvorac Mihanović

Ambasadorica Terma Tuhelj, poznata pjevačica grupe Novi fosili, Sanja Doležal, već nekoliko godina ne skriva oduševljenje ponudom restorana Dvorac Mihanović. I prije početka same suradnje s Termama Tuhelj, s obitelji i prijateljima znala je pobjeći u Zagorje kako bi uživala u odličnoj hrani i vinima, a restoran Dvorac Mihanović nebrojno puta se našao na njezinoj ruti. Sanja kao vrhunska domaćica i kuharica, pohvalila je cijeli selfness koncept i ponudu vitalne hrane, ali kaže da dobrim štruklima nikako ne može odoljeti.

„Hrana je važan segment za zdravlje našeg organizma i iako mnogo puta to stavljano na stranu, pravila prehrana i odabir kvalitetnih namirnica bitno je za održavanje željene tjelesne mase i održavanje organizama vitalnim. U krivu smo ako mislim da će nam dobri štrukli ili odrezak telećeg mesa s prilogom i salatom naštetiti jer raznolikost prehrane je upravo ono što nas održava zdravima. Uvijek volim doći u restoran Dvorac Mihanović jer je to doživljaj više…do otvaranja pjenušca sa sabljom, preko umjetnosti na tanjuru pa sve do prekrasne prirode i ambijenta.“ – objasnila nam je Sanja Doležal.

Recepti 

TOPLO PREDJELO
TUHELJSKI PINKLEC

Sastojci:

Palačinke
Bijelo brašno - 0,05 kg
Jaja - 1 kom
Obična voda 0,10 l
Peršin
Ulje suncokret
Sol

Nadjev:

Šampinjoni svježi – 0,10 kg
Luk – 0,05 kg
Vegeta – 0,01 kg
Tikvice - 0 02 kg
Paprika svježa – 0,01 kg
Sir ribani parmezan – 0,005 kg
Poriluk – 1 list

Priprema:

Ispečemo slane palačinke iz navedenih sastojaka. Na ulju pirjamo luk i povrće te začinimo vegetom i solju. Kad je jelo gotovo dodamo parmezan, lagano promiješamo te umotamo jelo u palačinku koju zavežemo porilukom tako da dobije oblik pinkleca.
Napravimo pjenicu od slatkog vrhnja, soli i bijelog luka te na nju serviramo pripremljeni pinklec. Dekoriramo s vlascem i tostiranim tikvicama.

JUHA

JUHA OD GLJIVA U ZDJELICI OD KRUHA

Sastojci:

Gljive razne – 0,05 kg
Luk – 0,01 l
Sol
Papar
Peršin svježi
Vegeta
Vino bijelo – 0,05 l
Vrhnje slatko
Ulje suncokret
Zdjelica od kruha

Priprema:

Sitno sjeckani luk kratko pirjamo na vatri i zatim stavimo gljive, dodamo začine, i sve zajedno pirjamo još 15 minuta. Nakon toga zalijemo vodom i zagustimo brašnom do željene gustoće. Pripremljenu juhu stavimo u zdjelicu od kruha i po vrhu prelijemo slatkim vrhnjem.

GLAVNO JELO *

JUNEĆI FILE NA DVORSKI NAČIN

Sastojci:

Juneći file - 0,18 kg
Zeleni papar – 0,01 kg
Kruh domaći - 1 šnita
Rikula - 0,01 kg

Uštipci od sira:

Brašno – 0,05 kg
Jaja – 1 kom
Ulje - 0,02 l
Sir trapist

Priprema:

Na tanjur stavimo krišku kruha koju smo prethodno malo prepekli na žaru, zatim stavimo rikolu. Na tavi zagrijemo ulje i stavimo lagano peći file te dodamo crno vino i zeleni papar. Sve zajedno još malo propirjamo dok se umak ne reducira. File stavimo na rikolu te ga prelijemo umakom u kojem smo pirjali file. Uz to serviramo pečene uštipke koje smo pripremili tako da smo u posudu stavili vodu i ulje da zakipi te u nju stavili brašno. Miješamo dok se ne počne odvajati od posude. Smjesu ohladimo i dodamo jaje i naribani sir trapist. Sve zajedno dobro promiješamo i oblikujemo uštipke koje pečemo na vrelom ulju dok ne porumene.

*posebno jelo po preporuci šefa kuhinje

DESERT

KRALJEVSKI ŠTRUKLI

Sastojci:

Tijesto:
Brašno bijelo – 0,10 kg
Sir svježi - 0,08 kg
Jaje - 1 kom
Šećer – 0,01 kg
Sol
Ulje - 0,05 l
Kiselo vrhnje

Umak od šljiva:

Šljive svježe – 0,10 kg
Šećer – 0,01 kg
Vanilin šećer – 0,001 kg
Crno vino 0,05 l
Krušne mrvice - 0,02 kg
Voda

Priprema:

Napravimo vučeno tijesto od bijelog brašna, ulja, vode i soli, zatim ga ostavimo da odstoji oko pola sata. Razvučemo ga da tijesto bude tanko, napunimo nadjevom od svježeg sira, u koje smo prethodno stavili jaje, vrhnje kiselo i sol. Tako pripremljeno tijesto i sir zamotamo te režemo na komade. Skuhamo u vodi te poslužimo s krušnim mrvicama i umakom od šljiva.

Jeste li znali...?: Kraljevske štrukle, ugostiteljska ekipa Terma Tuhelj pripremila je prilikom posjeta norveškog kralja i kraljice Hrvatskoj i tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, kada su imali čast kuhati svečani ručak na Pantovčaku prilikom njihovog posjeta.
 



1