Makovnjača - uspomena

recepti_bez_slike
3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca 50 dag brašna 10 dag margarina 5 dag šećera 3 dl mlijeka 2 žumanca 1 limun 1/4 žličice soli Nadjev 50 dag mljevenog maka 20 dag šećera 5 dag grožđica 3 dl mlijeka 4 žlice marmelade od šipka 1 bjelance za premazivanje šećer u prahu za posipanje postupak pripreme: Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol i šećer i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku pa valjkom razvaljajte na 1 cm debljine u jednom listu, ali pazite da po duljini odgovara limu u kojem ćete peći, namažite onom drugom polovicom omekšalog margarina, marmeladom od šipka i ohlađenim nadjevom od maka. Odmah savijte s obje strane do sredine i stavite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada premažite bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 1 sat. Pečenu toplu makovnjaču pospite šećerom u prahu, a režite posve ohlađenu. Nadjev: Mljeveni mak pomiješajte sa šećerom, prelijte kipućim mlijekom i na laganoj vatri kuhaj te 10 minuta. Stalno miješajte da ne zagori. Skinite s vatre, dodajte oprane i osušene grožđice, sjedinite s makom i dobro ohladite.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+4) ‹ MAKOVNJAČA I OREHNJAČA najbolji recept Makovnjača ›
Pokojna majka stalno je govorila: Ne možeš se udati dok ne naučiš makovnjaču napraviti bolje od mene. I sada, njoj u spomen, svake nedjelje nakon obiteljskog ručka ju pravim, prema njenom receptu i točno onako kako me naučila. Vjerojatno ste ju probali na različite načine, ali kad jednom probate ovaj način, druge ćete recepte izbrisati, vjerujte....

Sastojci za tijesto

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 50 dag brašna
  • 10 dag margarina
  • 5 dag šećera
  • 3 dl mlijeka
  • 2 žumanca
  • 1 limun
  • 1/4 žličice soli

Nadjev

  • 50 dag mljevenog maka
  • 20 dag šećera
  • 5 dag grožđica
  • 3 dl mlijeka
  • 4 žlice marmelade od šipka
  • 1 bjelance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

postupak pripreme:

Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol i šećer i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine.

Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku pa valjkom razvaljajte na 1 cm debljine u jednom listu, ali pazite da po duljini odgovara limu u kojem ćete peći, namažite onom drugom polovicom omekšalog margarina, marmeladom od šipka i ohlađenim nadjevom od maka. Odmah savijte s obje strane do sredine i stavite u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada premažite bjelanjkom, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 1 sat. Pečenu toplu makovnjaču pospite šećerom u prahu, a režite posve ohlađenu.

Nadjev: Mljeveni mak pomiješajte sa šećerom, prelijte kipućim mlijekom i na laganoj vatri kuhaj te 10 minuta. Stalno miješajte da ne zagori. Skinite s vatre, dodajte oprane i osušene grožđice, sjedinite s makom i dobro ohladite.

 

Prosjek: 3.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika žana1's

Svježi kvasac možete duboko zamrznuti i tako ga čuvati i četiri mjeseca. Prigodom uporabe odmrzavajte ga na sobnoj temperaturi oko 1,5 sat, a zatim pripravite dizano tijesto, jer odmrznuti kvasac ima isto svojstvo kao i svježi (izgled. miris, okus, boju).

Iscijeđeni limunov sok ulijte u posudu za pravljenje leda i spremite u zamrzivač. Kad vam zatreba za kolač, samo izvadite kockicu, otopite je i stavite u tijesto.