Orahovac

Autor: tatjana   (palac x 18420) |moji recepti

5
12 zelenih oraha narezanih na četvrtine 1 litra domaće rakije 3/4 kg šećera 2 šipke vanilije Priprema Na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi (dva do tri tjedna). Preliti u bocu i sužiti kao liker. Što se orasi duže drže u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu ostaviti u rakiji i nekoliko mjeseci. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.4 (+27)
Na prvi pogled se čini da Zagorci nemaju tradiciju u spremanju orahovca, ali oduvjek je ispred svake zagorske kuće bilo posađen orah.
Recepti - 7 - slika

Lišće oraha zbog svog jedinstvenog mirisa tjera insekte i kukce, od zrelih plodova pekle su se orehnjače ili koristili za kolače, a zeleni plodovi koristili su se za pripravljanje orahovca.

Svaka kuća je nudila svoju verziju orahovca iako se na njemu štedjelo budući se smatao lijekom za želučane probleme i za jačanje tijela. Za ljekoviti orahovac se zeleni orasi narezani na četvrtine stavljaju u rakiju jabukovaču (najbolja je prepečenica jabukovače), ne smiju se izlagati direktnom suncu jer gube ljekovita svojstva.

Sastojci

  • 12 zelenih oraha narezanih na četvrtine
  • 1 litra domaće rakije
  • 3/4 kg šećera
  • 2 šipke vanilije

Priprema

Na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi (dva do tri tjedna). Preliti u bocu i sužiti kao liker.

Što se orasi duže drže u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Orasi se mogu ostaviti u rakiji i nekoliko mjeseci.

Prosjek: 3.4 (+27)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Ramadan Zajmi..'s

Tehnologiju spravljanja alkohola prvi su otkrile arapske zemlje. Rec Kazan poreklom je od arapski zemalja.

2
Slika korisnika raull's

Kod nas u Dalmaciji broj oraha koji se stavlja je 10 do 12 komada na litru lozovače.Cukra manje stavljamo otprilike 10 do 20 dkg na 1 litru rakije.Ja stavljam 20 dkg cukra jer mi je draža slađa orahovica.Koristimo je kao aperitiv ili digestiv.Uspješno rješava probleme sa želucem -kod podrigavanja-tako da je ja smatram lijekom.

Tanja Jelavić

3
Slika korisnika raull's

Kod nas u Dalmaciji broj oraha koji se stavlja je 10 do 12 komada na litru lozovače.Cukra manje stavljamo otprilike 10 do 20 dkg na 1 litru rakije.Ja stavljam 20 dkg cukra jer mi je draža slađa orahovica.Koristimo je kao aperitiv ili digestiv.Uspješno rješava probleme sa želucem -kod podrigavanja-tako da je ja smatram lijekom.

  • 20140624_105749.jpg

Tanja Jelavić

4
Slika korisnika Danči..'s

Ja kada procijedim orahovac onda dodam francuskog konjaka ----1dl na 3l orahovca...
Svi ga hvale ...probajte!!!!!!

5
Slika korisnika Glavni u kuTanja Jelsvić's

Ja pravim orahovicu od domače lozovace,broj oraha na 1litru je isto 12.Ja je drzin na suncu 4o dana a moze i vise.Provajte ovako napravit super je.

6
Slika korisnika ancika's

zna li netko mogu li kako iskoristiti orahe kada procijedim orahovicu, probala sam ih jesti ali su puni alkohola.
nekako mi je žao baciti ih.
pozdrav

7
Slika korisnika krunoslav1972's

ovo je recept iz knjige

8
Slika korisnika krunoslav1972's

20 oraha preze se na cetri dijela
vanilin stapi
korica cimeta
Tri do cetri klincica
litra lozovace
Kada odstoji od 14 dana do mjesec dana precijedimo,500g secera kuhamo u 1/4 litre vode kad se ohladi promijesamo sa orahovcom

9
Slika korisnika Milena Djurić's

Danas napravila po vašem receptu!
HVALAAAA PUNO!

10
Slika korisnika violeta's

nakon konjaka i rakije se i pjesma ori

11
Slika korisnika Daniel's

Ja po završetku procesa na 1L stavim 0.5pravog francuskog konjaka svi su moji pritelji oduševljeni

12
Slika korisnika Daniel's

Ja po završetku procesa na 1L stavim 0.5pravog francuskog konjaka svi su moji pritelji oduševljeni

13
Slika korisnika antun lochert's

Šečer / caa. 50 dkg/ rastopim grijanjem s mešto vode, kao šerbet, što je šerbet gušći,orahovac će biti gušći. U teglu ulijem ohlađeni šerbet, narežem mladih oraha
/ 8-10 kom/ cijelu narandžu, jedan veći limun nareza-no, vaniliju jedan štapić, cimetovu koricu, par zrna pržene kave i litru komovice. Stoji oko 3 tjedna ne na suncu.
Ocjeđeno se servira uz kocku leda i krišku limuna.
Mora imati zelenu boju.

14
Slika korisnika ivan's

jel ima smisla kombinirat klincice,cimet,kavu,vaniliju u orahovcu...da nebi nakraju bilo malo prearomaticno?

15
Slika korisnika violeta's

ne bude, odlično ispadne

molim vas probajte!

16
Slika korisnika baba's

Uz ovaj recept imam kratki dodatak- detalj. U orahovac staviri 2-3 zrna kave ( koji se naravno izvade na kraju). Dobije se bolji okus.

17
Slika korisnika Gospodarstvo Šronja's

Postovani,

Maceliranje je izvlačenje ljekovitih svojstva iz biljke, u ovom slučaju se to dobiva djelovanjem ujednačene temperature i alkohola (rakije). Ljekovite biljke koje mi koristimo je tajni recept, jer po kombinaciji ljekovitih biljki svaki orahovac ili liker je jedinstven.

18
Slika korisnika sulejman's

Postovani,
u receptu za ORAHOVAC, spominjete dodatak MACELIRANE TRAVE...
Molim vas da mi objasnite koje su to trave..
Jer iskreno da vam kazem nisam cuo za taj izraz MACELIRANE...???

Hvala i lijep pozdrav...

19
Slika korisnika raull's

Od sastojaka za kroštule napraviti tijesto i ostaviti pola sata sa strane. Nakon toga tijesto podijeliti na nekoliko komada.Svaki komad tanko razvaljati i rezati na rezance od kojih pravimo fjoke ili druge oblike i frigamo na vrućem suncokretovom ulju.Posipamo ih sa štaub šećerom.

20
Slika korisnika violeta's

Molim vas da nam objavite recept za kroštule ako već niste - hvala!

 

21
Slika korisnika raull's

UZ orahovac može se poslužiti kao desert i kroštule
SASTOJCI:
10 dkg margarina
2 žumanjca
2 žlice rakije
1 šalica mlake vode
1 kučarin soli
1/2 kg brašna

22
Slika korisnika raull's

Uz orahovicu predlažem kao desert domaće fritule.

23
Slika korisnika raull's

Dalmatinska orahovica

U staklenu bocu sa širokim otvorom ubaciti: 12 zelenih oraha narezanih, 20 dkg sećera, 3 fetice limuna, 1 vanilin šečer i 1 litra domaće lozovače.
Bocu zatvoriti i držati na suncu najmanje 40 dana.
Nakon proteka vremena procijediti i početi piti.
U zdravlje