Trnovačka makovnjača

Autor: LanaM   (palac x 9939) |moji recepti

4
350 g pšeničnog brašna 1 žlica ulja pola jaja sol Sastojci za nadjev: 300 g mljevenog maka 3,5 dcl mlijeka 3 dcl kiselog vrhnja 50 g maslaca 250 g šećera šećer za posipavanje Priprema: Zamijesimo glatko tijesto od svih nadjeva i ostavimo da odstoji pola sata. U međuvremenu zakuhamo mlijeko, šećer i mljeveni mak. Kad se to ohladi, dodamo vrhnje. Tijesto treba razvući koliko najtanje možemo. Poškropimo rastopljenim maslacem i tanko namažemo nadjevom. Savijemo to kao savijaču i stavimo u tepsiju namazanu maslacem. Premažemo kiselim vrhnjem i pečemo 40 minuta. Pečenu makovnjaču posipamo šećerom i poslužimo toplu. Tradicionalni kolač iz Trnovca Bartolovečkog.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+1)
Recepti - 1 - slika

Sastojci za tijesto:

  • 350 g pšeničnog brašna
  • 1 žlica ulja
  • pola jaja
  • sol

Sastojci za nadjev:

  • 300 g mljevenog maka
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 3 dcl kiselog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 250 g šećera
  • šećer za posipavanje

Priprema:

Zamijesimo glatko tijesto od svih nadjeva i ostavimo da odstoji pola sata.
U međuvremenu zakuhamo mlijeko, šećer i mljeveni mak. Kad se to ohladi, dodamo vrhnje. Tijesto treba razvući koliko najtanje možemo. Poškropimo rastopljenim maslacem i tanko namažemo nadjevom. Savijemo to kao savijaču i stavimo u tepsiju namazanu maslacem. Premažemo kiselim vrhnjem i pečemo 40 minuta. Pečenu makovnjaču posipamo šećerom i poslužimo toplu.
Tradicionalni kolač iz Trnovca Bartolovečkog.  

Prosjek: 5 (+1)
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
1
Slika korisnika iskra colovic's

sta znaci pola jaja?

2
Slika korisnika vera's

Probala sam recept ali po ovom rteceptu nema sanse da se ovo tijesto umijesi,morala sam dodatijos 2 jaja i jos ulja i jedva sam ga rastanjila na masini za tjesteninu.Ukus nije los ali definitivno nesto fali u receptu za tijesto.Molim vas ako je neko pravio neka mi posalje pravi recept.Hvala!

3
Slika korisnika Zorica Dragan Skoric's

testo je nemoguce umesiti.ovom receptu ocigledno mnogo hvali.bas sam se razocarala ovim receptom,jer,moja deca obozavaju mak i bas su se radovali.morala sam da improvizujem,u testo sam dodala vode kako bi ga umesila.na kraju nije tako stasno ispalo kao sto izgleda,malo je hrskavije.

4
Slika korisnika Amik.'s

Ne razumijem ljude koji stavljaju polovičan ili potpuno nelogičan omjer sastojaka,pogotovo kad je riječ o kolačima.:(
Što se ovog tiče,nebi ga komentirala(misleći da je to neki drugi Trnovec,čije ime u naslovu krivo piše,pa stoga i neki drugi kolač) da na kraju ne piše o kojem mjestu se radi.
Dakle,ovdje bi trebala biti riječ o "Trnovečkim makačima"(pravi naziv kolača).
Ovaj kolač nema apsolutno nikakve veze sa trnovečkim makačima,osim maka u nadjevu.To je što se posta tiče a što se recepta tiče,ja ću staviti svoj koji je prilično sličan originalu.

TIJESTO-brašno,topla voda malo masti ili ulja i sol
Znači,klasično tijesto za štrukle i savijače.
e sad,omjer ne znam jer "odokativno" radim no vjerujem da većina Vas zna napraviti to tijesto.
Ja tijesto premažem uljem,prekrijem folijom i ostavim par sati u hladnjaku(može i preko noći) jer se lakše razvuče.
NADJEV-i to je "odokativno" no može se probati pa sami dodate,ili oduzmete šećera.
1/2 kg maka
oko 15-20 dkg. šećera
2 jaja
oko 4-5 žlica otopljene masti(ne margarina.Ako vam je prejaka svinjska mast,meni je,stavite biljnu mast)
oko 8dcl.vrhnja
2dcl.mlijeka
1 margarin ide kasnije na kolač
oko 4-5 dcl vrhnja za preliti naknadno
Omjeri su strašni no nadjev mora biti rijedak.
Dakle,mak se prelije vrelim mlijekom i dodajemo vrhnje,šećer i 2 jaja koja prethodno istučemo. To sve umiješamo da dobijemo rijteku smjesu i na kraju dodamo otopljenu mast.
Ne znam čime da Vam usporedim gustoću nadjeva...recimo da bude gust ko bešamel umak.
Tijesto se razvuče jako tanko i nalije se nadjev te razmaže .Na nadjev se nareže 1 margarin na tanke ploške i to zarolamo.
Staviti u lim namazan margarinom ili sa masti i zaliti vrhnjem.
Peći na 180 30-40 min.
Ovo je moja verzija jer u original ide svinjska mast i to puno više nego što sam navela pa bude stvarno jak.
Nemojte da Vas obeshrabri rijedak nadjev jer na kraju to bude jako fino;)
Dobar tek

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Vidovečki gibanek - PROČITAJTE Tenka kukuruzna zlevka - PROČITAJTE Zagorski štrukli - PROČITAJTE Makovnjača - PROČITAJTE Međimurska gibanica - PROČITAJTE