Jela šnite

recepti_bez_slike
500 g lisnatog tijesta Sastojci za biskvit: 20 dag šećera 8 dag oraha 5 žutanjaka + snijeg 4 žlice oštrog brašna 1 prašak za pecivo Sastojci za kremu: 0,5 l mlijeka 20 dag šećera 1 vanilin šećer 3 velike žlice gustina (vrhom pune) 25 dag maslaca ili margarina za kreme Priprema: Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na veličinu srednjeg protvana i ispeči prema uputama na pakiranju. Za biskvit miješati žumanjke sa šećerom dok ne postane potpuno kremasto, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i orahe, a na kraju lagano žlicom umiješati čvrsto izrađen snijeg od bjelanjaka. Peći u protvanu (premazati dno sa malo maslaca i pobrašniti) u kojem ste pekli lisnato, u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min., provjeriti čačkalicom nakon 25 min. Ohlađen poškropiti sa malo mlijeka. Od pola litre mlijeka oduzeti 5 žlica i preliti gustinom, umutiti da nema grudica. Ostalo mlijeko staviti sa šećerom i vanilin šećerom na srednju vatru i povremeno promiješati. Kad počne kipiti, maknuti s vatre i ulijevati umućeni gustin i pjenjačom stalno miješati, vratiti na najslabiju vatru i kuhati 2-3 min. Ostaviti da se ohladi (povremeno promiješati da se ne stvori kora) i zatim dodati maslac sobne temperature, pa mikserom dobro sve povezati. Umjesto maslaca možete dodati i 2 dl slatkog vrhnja: miješati na najslabijoj jačini miksera i kad se nakon neke 3 min. počne učvršćivati dodati ga u kremu pa sve zajedno do kraja izmiksati. U protvan staviti jednu koru lisnatog tijesta, premazati sa polovicom kreme, staviti ohlađeni biskvit, premazati drugom polovicom kreme i završiti sa drugim lisnatim tijestom pa posuti šećerom u prahu.     Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2)
Jedan od najboljih kolača iz djetinjstva kojeg je mama spremala za proslave ili blagdane.

Sastojci za kore: 

  • 500 g lisnatog tijesta

Sastojci za biskvit:

  • 20 dag šećera
  • 8 dag oraha
  • 5 žutanjaka + snijeg
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu:

  • 0,5 l mlijeka
  • 20 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 velike žlice gustina (vrhom pune)
  • 25 dag maslaca ili margarina za kreme

Priprema:

Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na veličinu srednjeg protvana i ispeči prema uputama na pakiranju.

Za biskvit miješati žumanjke sa šećerom dok ne postane potpuno kremasto, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i orahe, a na kraju lagano žlicom umiješati čvrsto izrađen snijeg od bjelanjaka. Peći u protvanu (premazati dno sa malo maslaca i pobrašniti) u kojem ste pekli lisnato, u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min., provjeriti čačkalicom nakon 25 min.

Ohlađen poškropiti sa malo mlijeka.

Od pola litre mlijeka oduzeti 5 žlica i preliti gustinom, umutiti da nema grudica. Ostalo mlijeko staviti sa šećerom i vanilin šećerom na srednju vatru i povremeno promiješati. Kad počne kipiti, maknuti s vatre i ulijevati umućeni gustin i pjenjačom stalno miješati, vratiti na najslabiju vatru i kuhati 2-3 min. Ostaviti da se ohladi (povremeno promiješati da se ne stvori kora) i zatim dodati maslac sobne temperature, pa mikserom dobro sve povezati. Umjesto maslaca možete dodati i 2 dl slatkog vrhnja: miješati na najslabijoj jačini miksera i kad se nakon neke 3 min. počne učvršćivati dodati ga u kremu pa sve zajedno do kraja izmiksati.

U protvan staviti jednu koru lisnatog tijesta, premazati sa polovicom kreme, staviti ohlađeni biskvit, premazati drugom polovicom kreme i završiti sa drugim lisnatim tijestom pa posuti šećerom u prahu.

 

 

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora: mamina bilježnica
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)