Džem od pečenih šljiva sa cimetom i grožđicama
- - 1 kg šljiva očišćenih od koštica
- - 250 g smeđeg šećera (trošimo 50g + 200 g)
- - 2 žličice cimeta u prahu
- - 1 vrećica vanilin šećera
- - 50 g grožđica
- Šljive, oprane i očišćene od koštica prerezati na polovice i slagati ih u tepsiju od pećnice na koju je prethodno stavljen papir za pečenje (na jednu tepsiju, gusto posložene, stane točno 1 kg šljiva)
- Složene šljive zatim ravnomjerno posuti sa 50 g smeđeg šećera i sa 2 žličice cimeta
- Staviti ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći oko 20 minuta .
- Pečene šljive prebaciti u posudu za kuhanje i obavezno dodati sav sok koji su pustile u pečenju (šljive će pustiti dosta soka, ja sam ga imala skoro 2 dcl)
- Šljive u posudi za kuhanje po želji usitniti štapnim mikserom, dodati preostalih 200 g smeđeg šećera, vanilin šećer i grožđice.
- Kuhati na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok se ne zgusne, trebati će oko 45 minuta
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti , okrenuti na poklopac i ostaviti da tako stoje 10 minuta. Vratiti ih na pravu stranu, ohladiti i potom degustirati :)