Cikla

tanja traži recept za kiseljenje cikle

1
Slika korisnika Sretnica's

Cikla se opere i stavi kuhati u veći lonac. Kuha se dok ne omekša potpuno.
Malo se ohladi pa se oguli i reže na ploškice debljine 1/2 cm.
Kada se sva cikla nareže, stavlja se u dublju veću posudu u kojoj se preljeva prokuhanim sirupom. Sirup se slaže u slijedećem omjeru:

1 mjerica šećera
2 mjerice alkoholnog octa
4 mjerice vode
žlica soli

Sirup se prokuha pa se još vrućim preljeva narezana cikla. Sirupa treba biti toliko da sva cikla bude potopljena. Ostaviti preko noći da odstoji u tok soku.
Drugi dan cikllom i sirupom u kojem je stajala puniti sterilizirane staklenke, dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima.
Staklenke treba još blanširati: U veću posudu staviti ručnik ili deblju krpu, na nju posložiti staklenke sa ciklom, uliti vode na visinu polovice staklenki i pustiti da sve skupa zakuha. Kratko prokuhati i pustiti da se ohladi u toj vodi.
Ciklu čuvati u mračnoj i hladnoj prostoriji.

2
Slika korisnika Kod mane's

moja mama ovako kiseli:
Na 1 l vode stave se 3 žlice octene kiseline, 2 žlice soli i 1 žlica šećera.
Cikla se skuha, ohladi i nareže na ploškice.
Rasporedi se u teglice koje smo prije toga dobro oprali, prelije se s vodenom otopinom i stave se poklopci.
U jedan široki lonac stavi se na dno kuhinjska krpa, poslože se tegle s ciklom, ulije se voda u lonac do visine teglica (tegle bi trebale biti iste visine), pa se na laganoj vatri zagrijava do temperature od oko 80 stupnjeva . Vatra se ugasi, i sve se pusti da se ohladi - dakle voda se ne izlijeva iz lonca dok se ne ohladi.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.