Čobanac na slavonski način

recepti_bez_slike
4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka) 1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka) 3 kom mrkve 2 kom peršinovog korjena 1/2 kom korjena celera papar 4 češnja češnjaka 0,5 dcl konjaka 2 žlice senfa 3-4 kom lovorovog lista 3 kom guljenih rajčica 2 svježe paprike 1 dcl ulja (ili svinjske masti) 2-3 suhe ljute feferone vegeta Priprema Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i poslolimo da pusti vodu. Kada je pustio vodu i postao staklast stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući ga vodom dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 min) na to dodamo češnjak pustimo ga malo da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice (kvadratiće) veličine cca 2x2 cm i prodinstamo ga 10 minuta. Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min.  Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (oko 6-7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrjeđeno u 1,5 dcl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu vegete. Sve to kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom da održavamo nivo tekućine i gustoću koju želimo kuhamo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano odnosno oko 2 sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.1 (+31) ‹ Slavonski čobanac najbolji recept
UPDATE 14.9.2018. Ovo je recept za pravi slavonski čobanac rađen na bazi 10 osoba, jer i čobanac kao i grah, sarma... i kao i mnoga druga jela nije, moguće napraviti u malim količinama, a da bude odličan.

Sastojci

  • 4 kg mesa (kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) i ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka)
  • 1,5 kg luka crvenog (kapula, količina očiišćenog luka)
  • 3 kom mrkve
  • 2 kom peršinovog korjena
  • 1/2 kom korjena celera
  • papar
  • 4 češnja češnjaka
  • 0,5 dcl konjaka
  • 2 žlice senfa
  • 3-4 kom lovorovog lista
  • 3 kom guljenih rajčica
  • 2 svježe paprike
  • 1 dcl ulja (ili svinjske masti)
  • 2-3 suhe ljute feferone
  • vegeta

Priprema

Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i poslolimo da pusti vodu.

Kada je pustio vodu i postao staklast stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice i podljevajući ga vodom dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 min) na to dodamo češnjak pustimo ga malo da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice (kvadratiće) veličine cca 2x2 cm i prodinstamo ga 10 minuta.

Stavimo konjak, promješamo i ostavimo 3-4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promješamo i dinstamo 3-4 min. 

Kad se to sve malo prodinstali dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (oko 6-7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrjeđeno u 1,5 dcl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu vegete.

Sve to kuhamo na laganoj vatri lagano i podljevamo vodom da održavamo nivo tekućine i gustoću koju želimo kuhamo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano odnosno oko 2 sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dcl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta.

Prosjek: 3.1 (+31)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika iggy's

te osobe moraju biti dosta gladne ako će pojesti 4 kg čistog mesa... :)

u recepturi ili napomenama definitivno nedostaje juneća koljenica koja je osnovna namirnica u čobancu i treba je biti najviše a o svinjskim nogicama i repovima da i ne pričamo...

2
Slika korisnika danko's

Pa dobro... koliko vode ide u tzaj čobanac ?
u koliko vode vito kuhate ?

3
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

Ide ćešanj dva ali i nemora sa senfom oprezno malo više ga se stavi uništi sve.

4
Slika korisnika miso3548's

neznam redoslijed,ali samo znam da je odlično tko ga zna napraviti.

5
Slika korisnika baba's

Pozdrav, super je recept. gotovo identično radim...Jedino, za koliko je ovo cca osoba, 10? I ne stavite nigdje malo mineralne vode? Ostalo sve jasno, i za deset

6
Slika korisnika xenazg's

Čobanac smo radili jučer.Bio je FAMOZAN.Dok sam ja otrčala u kuću po fotić kotlić je bio prazan.Radili smo ga točno po receptu,meso(juneči mišić,svinjsku plečku,pileči zabatak bez kosti dodavali smo u razmacima od pola sata)uz dodatak knedli od kruha i domačih širokih rezanaca.Sve smo zalili sa mojom kraljevinom (vino okolice zagreba).Svi su tražili recept.Ponavljam u receptu ne treba ništa dodati ni oduzeti.SUPER JE.

7
Slika korisnika Paton's

Hvala na komentaru. Međutim ja ga ovako kuham već godinama za rođendane, krstitke, svadbe..., a moram se pohvaliti i da sam s istim receptom više puta pobjeđivao na natjecanjima u kuhanju čobanca. U svakom slučaju hvala.

8
Slika korisnika Lolo's

U Slavonski Čobanac NEIDE bili luk i senf!Drugo, meso se stavlja po starosti u razmacima od 30-45min.jer dok ti se divljač(OVČETINA) skuha svinjetina će se raskašit kao luk a ovo ostalo ti je OK'.