odajte mi tajnu dobrog paca iliti marinade za meso koje ide na roštilj. Što sve stavljate od začina, koje su vam male tajne, kako dobiti ukusno i sočno meso s roštilja? Kako s ribom?
Hvala unaprijed!
Nemate članski pristup recepti.hr stranici?
odajte mi tajnu dobrog paca iliti marinade za meso koje ide na roštilj. Što sve stavljate od začina, koje su vam male tajne, kako dobiti ukusno i sočno meso s roštilja? Kako s ribom?
Hvala unaprijed!
Sonja, za ribu ti ne znam (samo na moru ju bacimo na gradele, ociscenu, a kad je pecena poslimo i zalijemo maslinovim uljem i sitno nasjeckanim cesnjakom i to je sve).
Sto se tice mesa, ne volim kad mi se meso s roštilja onako posusi vec volim da je socno u ukusno imekano kao putar. Kad radim svinjetinu ide: sol, papar, vegeta, na sitno nasjeckani cesnjak, lovorov list,majcina dusica, bosiljak, malo ulja (kao za salatu) i jedanki omjer bijelog vina i obične vode). Dodam grančicu ružmarina. Pomiješam i obavezno bude u frižderu cijlu noc prije pecenja.
inače, u tvrđe, žilavije meso, kad se marinira, preporučam namazati sa senfom – to ne samo da će poboljšati okus nego će i omekšati takvo meso.
Kad radim piletinu dodam i malo crvene paprike,ostalo sve isto.
I evo jednostavnog načina da pri ruci uvijek imate marinirano meso: kupite obiteljsko pakiranje mesa ili ono koje je na akciji, narežite ga na komade te razdijelite na porcije za jednu osobu. Stavite svaku porciju u vrećicu za smrzavanje zajedno s umakom za marinadu (prethodno pripremljenim ili kupljenim) i zamrznite. Kada ga odlučite odmrznuti, meso će ujedno biti i marinirano.
cure moje...ne samo jednu noć,nego bar 24 sata u pacu da stoji...bude soćno.....njamiii mljaccc...
da, i mi stavljamo obavezno u marinadu dan ranije da se svi okusi prozmu. Janjetinu i teletinu preporučljivo je marinirati od 4 do 6 sati, svinjetinu i perad od 2 do 4 sata, a ribu i povrće do sat vremena. Uz ključna tri sastojka marinada može sadržavati med, hren, senf, tabasco… Marinade za roštilj pripremaju se od kiselina ako niste znali (ocat ili limunov sok), ulja (maslinovo, biljno...) i začina, ovisno o jelu koje se priprema. Kiseline čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju.
Asja -sjedi pet :-)
Evo da se javim ja koji sam dobar i u mariniranju divljači,
meni se pokazalo iznimno ukusno između mesa u pacu staviti luk narezan na kolutove, to se kasnije isto ipeče i uz meso je idealan prilog.
Riba treba biti posoljena,maslinovo ulje i naravno neizostavni bijeli luk,peršina ili vlasca posuti po ribi,
oko 2 sata u hladnjak i idealna je za roštilj,
uz ribu isto možemo povrća sezonskog lagano propeći.
Jedite češće ribu na roštilju,jer je ipak zdravija :-)
Ovaj pac je ljut ali predobar:
1 glavica crvenog luka,
1/3 čaše isjeckanog celera,
1/2 žlice ljute paprike,
1/4 čaše jabukovog sirćeta,
3/4 čaše kečapa,
1/2 čaše piva,
1 žlice slatke paprike,
1 žlica vorčester-ljuti sosa,
2 žlice ulja.
Priprema:
U zagrijano ulje dodati glavicu isjeckanog crvenog luka i isjeckani celer. Pržiti oko 5 minuta.
Zatim, dodati papriku, pa mejšajući pržiti oko 1 minut. Nakon toga, umješati kečap, pivo, ulje i vorčester sos.
Pržiti na tihoj vatri oko 30 minuta; Po potrebi mješati. Ovaj pac može stajati pokriven u hladnjaku 7 dana, zbog toga je idealan za premazivanje mesa za roštilje.
Pripazite na djecu koja ne smiju ili ne vole ljuto!
Obožavam janjetinu na ražnju i to je vjerojatno najbolji način za janjetinu, ali treba probat nekad nešto drugačije, a mislim da če ovo oduševiti i ljude koji ne vole janjetinu. L)
Probajte npr. uzeti janjeće kotlete i rebrica i napacati ih preko noći u slijedećem pacu: - maslinovo ulje
- malo češnjaka, krupno rezanog
- bijelo vino
- papar u zrnu (par zrna samo)
- žličica meda
- svježi bosiljak
Pecite na laganom žaru, pa ih stavite kad ste svo ostalo meso već ispekli jer ne smiju slučajno zagoriti ili se zasmrditi dimom.
>:D<
branka, Hvala na receptu, jer ja bi to upotrijebila
ali sa jaretinom...šta mislite? jel bi bilo isto dobro?
ja bih probala, zapravo, mislim da se ne moze puno pogrijesit sa bilo cime na grillu. Ja sam do sad stavljala gore skoro sve vrste mesa (da samo znas kako je kunic ukusan, iznenadila sam se) osim govedine i sve mi je bilo dobro. :H
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Ma samo je bitno dobro napacat meso i sve bude savršeno što se mene tiče. Slažem se da se ne može puno pogriješiti što se tiče mesa na roštilju, uvijek isprobajte nešto novo. Mi koristimo odličan roštilj koji smno kupili preko ove URL adrese. Nadam se da sam bar malo doprinjela ovoj raspravi. :D