Domaća kobasica i domaći kulen

7 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika Miroslav's
Offline
Pridružen/a: 19/02/2010
Bodovi: 25
Domaća kobasica i domaći kulen

Miroslav : Dobar dan, potreban mi je recept za spravljanje domace cajne kobasice i domaceg kulena

Slika korisnika renato100's
Offline
Pridružen/a: 14/04/2011
Bodovi: 7

Sastojci za kulen:
3 kg svinjskog mesa
10 dag češnjaka
2 dag krupno mljevena papra
5 dag soli
4 dag ljute crvene paprike
4 dag slatke crvene paprike
2 svinjska slijepa crijeva

Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti na 5°C jedan do dva dana. Svinjsko meso (kvalitetno i zrelo) narezati na sitne kockice, posipati mljevenom ljutom i slatkom crvenom paprikom, posoliti i popapriti. Dodati sitno isjeckani češnjak i dobro izmiješati. Mesom nadjenuti crijevo koje je prethodno držano u vodi. Pazite da ne ostane zračnih mjehurića. Nadjeveno crijevo povezati koncem i staviti sušiti na dim.

Slika korisnika admin's
Offline
Pridružen/a: 30/07/2009
Bodovi: 3370

Recept za kulen i aktualna rasprava oko recepta za kulen se vodi na ovoj stranici:
http://www.recepti.hr/recepti/domaci-proizvodi/kulen

Slika korisnika Štef Vuksa's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010
Bodovi: 56

DOMAćE KOBASICE

Sastav za oko 10 kg smjese:
10 kg svinjskog mesa od lopatice, vrata ili trbuha
16 dag kuhinjske soli
15 dag miješane ljute i slatke mljevene paprike
3 dag mljevenog papra
10 dag sitno tucenog ćešnjaka
tanka ili debela svinjska crijeva.

Ohlaðeno svinjsko meso od lopatice, vrata ili trbuha bez kože usitnjavamo u stroju za usitnjavanje mesa s otvorima rezne ploće promjera 14 mm i stavimo u širu posudu. Zatim u usitnjeno meso dodajemo pripremljene zaćine i sve miješamo pola sata. Dobro izmiješanu smjesu stisnemo na dno posude, poravnamo i ostavimo da 1-2 sata odstoji u prohladnoj prostoriji, nakon ćega pristupamo nadijevanju crijeva.
Nadjev se pomoæu punilice nadjeva u dobro oprana tanka ili debela svinjska crijeva, pri ćemu oblikujemo 15 cm dugaèke parove kobasica. Svježe oblikovane kobasice na krajevima podvezujemo špagom, ovjesimo na drvene štapove i 1-2 dana ostavljamo u zraènoj, čistoj i prohladnoj prostoriji da se površinski osuše i stegnu. Zatim ih odnosimo o pušnicu i 5-7 dana svakodnevno hladno dimimo. Nakon dimljenja, kobasice odnosimo u posebnu prostoriju na sušenje odnosno zrenje, koje treba trajati do 60 dana. Tako proizvedena domaća svinjska kobasica ugodnog je blago slanog okusa i mirisa na dim, a može se poslužiti kuhana, pećena ili pak sirova kao narezak.

Slika korisnika Štef Vuksa's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010
Bodovi: 56

Kulen
Sastojci:
1,5 kg svinjskog mesa
5 dkg češnjaka
1 dkg krupno mljevena papra
2,5 dg soli
2 dkg ljute crvene paprike
2 dkg slatke crvene paprike
1 svinjsko slijepo crijevo.

Opis:
Svinjsko meso (vratina ili plećka) narezati na sitne kockice, posipati mljevenom ljutom i slatkom crvenom paprikom, posoliti i popapriti. Dodati sitno isjeckani češnjak i dobro izmiješati. Mesom nadjenuti crijevo koje je prethodno držano u vodi. Paziti da ne ostane zračnih mjehurića. Nadjeveno crijevo povezati koncem i staviti sušiti na dim.

Slavonski kulen
Za 2 manja kulena potrebno je: 5 kg mesa bez kostiju, 10 dag soli, 8 dag slatke paprike, 7 dag ljute paprike, 5 dag češnjaka.
Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se doda i nešto tvrde leđne slanine, Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti (na 5 stupnjeva jedan do dva dana), a zatim se melje ili još bolje sitno nasjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i brižno odabranu crvenu papriku (po želji i nešto ljute).
U ovom plemenitom zalogaju skrivene su i male tajne. Mesna se masa dobro izradi (izmiješa) i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora ležati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svaki drugi dan). Zbog debljine traži i posebne uvjete zrenja. Dobro mu godi temperatura oko 16°C, a vlaga zraka 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji, zaštičenoj od insekata i glodavaca

Glavni u kuhinji
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Koliko se sjecam, nikad nismo stavljali u kobasice, kulen i slicno zivi bijeli luk. Vec prema kolicini mesa odredi se kolicina bijelog luka koji se sitno isjecka i stavi u hladnu vodu. Bijeli luk mora da bude u vodi najmanje nekoliko sati, najbolje preko noci. Prije upotrebe treba ga ocjediti i upotrebiti samo vodu prilikom mjesanja mesa a ostatak luke baciti.
Inace, recept je dobar.

Glavni u kuhinji
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

potpuno tocno ovi ostali cini se nemaju pojma kakav papar kakav cesnjak u Kulen?? sav bi za kratko vrijeme pozelenio

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
3 + 12 =
Riješite jednostavan matematički zadatak i napišite rezultat, npr za 1+4 napišite 5.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija