Kolednik

Autor: mara   (palac x 5088) |moji recepti

0
recepti_bez_slike
Koji mix voća! Uz kolednik uvijek ide i dobro raspoloženje, zato nemojte da vam padne mrak na oči kad vidite popis namirnica, nego se odvažite probati. Ako mojoj baki nije bio problem kolednik praviti ni u 80-toj godini, vjerujte da neće ni vama... Možda vam ne uspije prvi put onako kako ste zamislili, ali nemojte odustajati...

Sastojci:


  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca

  • 10 dag šećera

  • 10 dag maslaca

  • 50 dag brašna

  • 2,5 dl mlijeka

  • 5 dag nasjeckanih oraha

  • 5 dag nasjeckanih lješnjaka

  • 8 dag nasjeckanih badema

  • 10 dag grožđica

  • 10 dag narezanih suhih smokava

  • 10 dag datulja bez koštica

  • 10 dag narezanih suhih šljiva bez koštica

  • 5 dag ušećerene limunove korice

  • 5 dag ušećerene narančine korice

  • 7 žlica ruma

  • 1/4 žličice kardamona u prahu

  • 1/4 žličice cimeta u prahu

  • 1/4 žličice klinčića u prahu

  • 2 vanilin-šećera

  • prstohvat soli

  • maslac za premazivanje

  • šećer u prahu za posipanje

postupak pripreme:

Sve narezano i nasjeckano voće stavite u manju posudu, prelijte rumom i ostavite preko noći u poklopljenoj posudi. Drugog dana izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriven o držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu.


Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, sol, šećer, vanilin-šećer, kardamon, cimet, klinčić, limunovu i narančinu ušećerenu koricu i izmiješajte, a zatim dodajte omekšali maslac i mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude.


Dobro pokriveno držite na toplom mjestu dok se ne digne na nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, još jednom premijesite pomalo dodavajući ocijeđeno voće, koje se preko noći močila u rumu. Kada ste u tijesto umiješali sve voće, razvaljajte ga na pravokutnik 25x30 cm, preklopite, ali tako da donji dio ostane za 2,5 cm nepokriven pa ovaj pokriveni dio još jednom preklopite i oblikujte hljeb.


Zatim stavite u namazan i brašnom posut lim. Pokrijte ubrusom i stavite na toplo mjesto da se ponovno diže otprilike 40 minuta. Tada stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 1 sat. Pečeni vrući kolednik obilno namažite maslacem i pospite šećerom u prahu. Ta će korica kolednik čuvati od isušivanja.


Savjet: Suhe smokve, šljive, datulje, koje upotrebljavate za kolače, stavite 1 do 2 sata u hladnjak, pa ćete ih lakše nasjeckati.

Prosjek: 4 (+453)
  • Vrijeme pripreme: 2 dana
  • Broj osoba: 4
  • Vaše oznake (tagovi): kruh
  • Sastojci: maslac
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Kuglof - PROČITAJTE Nabujak od maka - PROČITAJTE Krafne - PROČITAJTE Damski kapric (kolač s ribizlom) - PROČITAJTE Dizani pužići s marmeladom - PROČITAJTE