Upotreba češnjaka u kuhanju

4 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika bajro44's
Offline
Pridružen/a: 04/04/2011
Upotreba češnjaka u kuhanju

Zanima me ljekovitost češnjaka, ako mi netko može napisati više o tome.

Slika korisnika violeta's
Offline
Pridružen/a: 14/06/2010

Ljekovitost zadržava samo svjež. Termičkom obradom se razgrađuje "čarobna" tvar u njemu - ALICIN. Zbog te tvari ima intenzivan miris i okus, djeluje antiseptično i antiviralno, pomaže kod plućnih bolesti, oporavlja organizam, jača imunitet, a navodno štiti od vampira, pomlađuje tijelo i rješava ljubavne probleme ;) Jednostavni recept za sve: u jogurt nasjeckati malo češnjaka. Konzumirati na večer tako da ne širimo mijomirise.

Slika korisnika creed's
Offline
Pridružen/a: 24/10/2010

Da, češnjak sadrži alicin, sastojak češnjaka koji uništava bakterije (stafilokoke, streptokoke i dr.) te neka oboljenja izazvana gljivicama. Alicin se oslobađa kada se češnjak drobi ili reže te se gubi s gubitkom arome (kuhanjem). Na taj način češnjak gubi antibakterijsku funkciju, iako je još sposoban pomoći našem tijelu u nekom drugom terapeutskom smislu.
A inače, i straživanja su dokazala da opetovano unošenje češnjaka u organizam dovodi do ispiranja jednog dijela arterijskog plaka te na taj način, možemo reći, povećava protok krvi kroz žile. Smatra se da češnjak sadrži najmanje 15 različitih antioksidansa koji mogu neutralizirati tvari koje razaraju arterije.
I Djelovanje češnjaka na probavni sustav je većim djelom pozitivno, iako se uglavnom vjeruje suprotno. Češnjak djeluje na normalizaciju odnosa unutar crijevne flore, pomaže kod zaraznih proljeva, djeluje na žuč, potiče stvaranje i lučenje žuči te može spriječiti oštećenje želuca i čireve.

Slika korisnika Lea N's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

da li češnjak gubi svoja svojstva termičkom obradom?

ovo su moji recepti, lea

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Lignje na toć - PROČITAJTE Kozice sa šalšom i kaparima - PROČITAJTE Goveđa juha - PROČITAJTE Hvarska šalša - PROČITAJTE Popečci od povrća - PROČITAJTE