Špikovana junetina

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Špikovana junetina

sanja traži recept za spikovanu junetinu

Slika korisnika goca's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Uzme se junetina u komadu,nožem se naprave rupe u koje se stavlja na štapiće narezana mrkva,dimljeno meso ili pršut i kiseli krastavci.

Meso se začini(sol,papar,malo vegete, malo lovora i ružmarina-prema ukusu) i namaže senfom.

U veću tavu staviti masnoću i meso naglo popržiti sa svih strana. Izvaditi meso,a ubaciti narezan luk (na mjesece) i mrkvu na kolutiće(oko 2 luka i 3 malo veće mrkve).Dinstati oko 5 min,uz stalno mješanje. Vratiti meso i zaliti vodom da bude skoro pokriveno. Pokriti poklopcem,ali ne sasvim,pa ostaviti da se lagano kuha-dinsta tako dugo da voda nestane.

Povrće se raskuha,a po želji može se propasirati.Umak se još začini ako je potrebno,može se staviti i malo vrhnja,kiselog ili slatkog. Meso se izvadi,nareže na odreske i prelije umakom.

Ja uz to najviše volim kruhove knedle.Prefino,a i meso mi je uvijek mekano. Na isti način radim i srnetinu.

Ovo je praktički varijanta recepta za pašticadu kako ju je radila moja none, uz par sitnih razlika - nema senfa ni vrhnja, ide više luka, a u umak još dođu konšerva i prošek. Inače, isti princip pripreme. Naime none nije pacala meso za pašticadu. I uvijek joj je ispala za parste lizat!

Slika korisnika mamica's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Ovako najčešće spremam govedinu, ali je jednako ukusna junetina (bude malo mekša).

Sastojci su : 1,5 - 2 kg govedine (ili junetine) od buta, 5 - 10 dkg sušene/dimljene slanine (hamburger), 2 malo veće glavice luka , 2 - 3 mrkve, 1 vezica peršina i celera, 2 do 3 lovorova lista, 2 do 3 češnja češnjaka, 1 do  2 dcl crnog vina, pire od rajčice (oko 2 dcl), soli i papar.

Meso treba posoliti i popariti ovisno o vašem  ukusu. Narezati slaninu i češnjak na tanke listiće i našpikati meso sa svih strana. Luk narezati na kolutiće i lagano pržiti na malo masnoće. Zatim se u istu tu posudu stavi pržiti našpikano meso. Kada se sa svih strana dobro zaprži izvadite  ga van. Mrkvu treba  narezati na kolutiće i propržiti. Zatim  dodati, peršin, celer, rajčica, lovor, luk i ostale mirodije.Staviti peći i to tako dugo dok ne osjetite da je meso postalo mekano. Pečeno meso narezati na tanke ploške i zatim složiti na lim. Povrće  se zatim  propasira ili izmiksa štapnim miksreom i napravi se umak koji ćete preliti preko mesa i još jednom prokuhati u pećnici. Po želji, u gotov umak dodati malo vrhnja za kuhanje (ako ste sigurni da ćete taj dan sve pojesti jer se vrhnje ne bi smjelo podgrijavati drugi dan).

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Punjene tikvice - PROČITAJTE Zapečeni gulaš sa pogačicama - PROČITAJTE Musaka od kelja - PROČITAJTE Musaka od plavih patliđana - PROČITAJTE Punjene paprike - PROČITAJTE