Smokva i maslina

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Smokva i maslina

Još ovog ljeta zaintrigirala me smokva, vjerujem da postoje neki tradicionalni recepti koji uključuju smokvu. Za sada ne mogu pronači ništa osim marmelada i đemova, no vjerujem da postoje takva jela, pogotovo pekarski proizvodi. Također me zanimaju jela i prilozi s maslinovim uljem i maslinama. Molim vas da mi pomognete u potrazi. Hvala, Mirna

Slika korisnika Branka Horvat's
Offline
Pridružen/a: 17/07/2011

Za početak smokve:

DOMAĆA PITA OD SMOKAVA
5 bjelanjaka
25 dkg šećera
12 dkg sjeckanih oraha
12 dkg grožđica
12 dkg smokava
12 dkg maslaca,
12 dkg brašna
pola praška za pecivo
2 lista oblatni
pekmez.

Izraditi mekano, glatko biskvitno tijesto od snijega od bjelanjaka sa šećerom dodajući nasjeckane orahe, grožđice i smokve. Dodati omekšan maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro umiješati i izraditi ujednačenu masu kao tijesto. Masu rasporediti u pouljen i pobrašnjen pleh i peći u zagrijanoj pećnici. Jedan list oblatne premazati pekmezom, na njega staviti biskvit i premazati ga pekmezom. Prekriti drugim listom oblatne.

OBIČAN KOLAČ OD SMOKAVA

10 dkg suhih smokava
10 dkg margarina
10 dkg šećera
30 dkg brašna
2 jaja
1 prašak za pecivo
korica jednog limuna.

Od bjelanjaka napraviti snijeg i u njega naribati koricu limuna. Pjenasto izmiješati margarin, šećer i žumanjke, dodati brašno i snijeg od bjelanjaka, lagano promiješati i na kraju umiješti smokve izrezane na kockice. Tijesto izliti u dobro namazan i pobrašnjen oblik za pečenje i peći 45 minuta na 180-200 stupnjeva. Još dok je toplo posipati šećerom u prahu.

KRUH OD SMOKAVA I ORAHA
30 dag brašna
15 dag narezanih oraha
5 dkg smokava
par suhih šljiva
cimeta
korice od limuna
1,5 žlice marmelade
mlijeka po potrebi
1 jaje
4 dag masti
1 vrećica praška za pecivo.

Umijesiti 2 štruce i stavi peći u namšćeni lim pola sata na srednoj temperaturi.

Slika korisnika Branka Horvat's
Offline
Pridružen/a: 17/07/2011

Nastavljam sa maslinama:

JANJETINA SA MASLINAMA
1,5 kg janjetine koju smo izrezali na komade
3 žlice ulja
1 šalica vode
2 nasjeckana crvena luka
pola žličice mljevenog đumbira
malo mljevene paprike
malo crnog bibera
četvrt šalice isjeckanog peršuna
20 dkg maslina bez koštica
2 žlice limunova soka
2 žlice brašna.

Janjetina se isprži na vrucem ulju. Na to se doda voda i crveni luk, đumbir, paprika, crni biber i peršin pa se sve dobro pomiješa,poklopi i kuha oko 45 minuta.
Masline se ocijede, preliju hladnom vodom i kuhaju samo minutu. Zatim se voda izlije i masline ocijede pa se neposredno prije serviranja dodaju janjetini.
Janjetina i masline stave se u zdjelu za serviranje i preliju limunovim sokom. Preostala tekućina zgusne se dodatkom brašna, pomiješanog s vodom i 3 minute pirja na blagoj vatri.
Dobivenim umakom preliju se janjetina i masline.

MASLINE NA TIJESTU
4 crvene i 4 žute paprike
25 dkg rajčica
10 dkg maslina
3 režnja češnjaka
ulje
sol
papar
ribani sir
30 dag špageta ili bilo koje tjestenine.

Paprike operite, očistite i narežite na trakice. Pržimo ih na vrućem ulju. Nakon toga dodajte nasjeckani češnjak, očišćene i na kriške narezane rajčice, posolite i popaprite. Pirjajte 45 minuta sata na umjerenoj vatri. U međuvremenu skuhajte tjesteninu. Pomiješajte je s umakom, ukrasite maslinama i obilno pospite ribanim sirom.

TELETINA SA ZELENIM MASLINAMA
Za 5-6 osoba potrebno je:
6 telećih kotleta
sol
papar
4 žlice guščje masti
2 žlice sitno nasjeckanog crnog luka
3 žlice sitno nasjeckane šunke
25 dkg zelenih maslina bez koštica
pola češnja bijelog luka
mladi prženi krumpirići veličine lješnjaka.

Kotlete posoliti, popapriti i naglo propržiti na guščjoj masti s jedne i druge strane da porumene. Dodati crni luk i šunku, poklopiti i pirjanti dolijevajući pomalo vode dok meso ne omekša. Nešto malo prije služenja spustiti masline, prethodno poparene vrijućom vodom i ocijeđene, dodati bijeli luk i ostaviti još desetak minuta na tihoj vatri. Izvaditi kotlete na zagrijanu zdijelu, garnirati maslinama i sitnim prženim krumpirićima i služiti.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Crne masline - konzerviranje - PROČITAJTE Soparnik - PROČITAJTE Slani vinćoli na svetojelenski - PROČITAJTE Goveđa juha - PROČITAJTE Pečeni odojak - PROČITAJTE