Pšenični kruh

2 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Pšenični kruh

ružica traži recept kako se radi pšenični kruh?

Slika korisnika Branka Horvat's
Offline
Pridružen/a: 17/07/2011

Za 90 dkg do 1 kg brašna bit će vam potreban 1 svježi kvasac. Kvasac pomiješajte sa mlijekom, brašnom i medom.

Brašno za dobar kruh mora uvijek biti od cijelog pšeničnog zrna koje nakon mljevenja treba odstajati neko vrijeme da se ohladi.

Soli ćete dodati po želji, treba vam još oko 3-5 dcl tople vode. Ostatak brašna sa kvasom koji je narasao zamijesiti tijesto ručno ili u pekaču kruha.

Što se dulje mijesi, kruh je rahliji. Dodajte žlicu kiselog vrhnja. Malo maslinova ulja sigurno neće biti na odmet.

Umjesto vode možete koristiti mlijeko ili oboje. Sa maslinovim uljem je dobro oblikovati tijesto a kruhu daje specifičnu aromu.

Dakle sastojci: oko 1 kg brašna od cijelog zrna (tip 1400), sol po želji ali da nije neslano, 1 svježi kvasac, med ili žličica šećera, 1 žlica kiselog vrhnja, 1 žlica maslinova ulja, 4-6 dl mlijeka ili miješano vode i mlijeka (sve ovisi o tijestu).

Tijesto mora biti mekano, kompaktno da se lagano odvaja od ruke, ali ne tvrdo. Zatim ga malo zamijesiti, oblikovati u štrucu ili u više manjih krušćića. Nožem poprečno zarezati tijesto, sa drškom drvene žlice prepoloviti manje komade i ostavit 45 minuta da se diže.Ostaviti da se digne pa ga premjesiti i opet ostaviti da se još jednom digne.

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Peći oko 40 minuta ili manje komade oko 25 minuta. Ako kruh počinje previše tamniti stavite preko njega alu foliju. Od tako pripremljenog tijesta mogu se ispeći dva kruha, svaki težak oko 70 dkg.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Talijanski bijeli kruh - PROČITAJTE Lovačke knedle - PROČITAJTE Topli sendviči - PROČITAJTE VE  kruh - PROČITAJTE Šunka u kruhu - PROČITAJTE