Pekmez od šljiva

3 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Pekmez od šljiva

MONIKA traži recept za pekmez od šljiva

Slika korisnika Andreaaa's
Offline
Pridružen/a: 19/11/2010

Monika, ovo je recept za pekmez koji sam probala (dakle, kušala, ne radila :) ali mi se jako svidio i uzela sam recept.

4 kg šljiva i 1,5 kg šećera, a kad je već skoro gotovo dva vanilin šećera, 1 dlc ruma i 1 limun (cijeli ako imaš nešpricani može cijeli).

Ociscene sljive pomijesati najprije sa secerom i ostaviti da se prozmu. Onda skuhati. Moze se pasirati ili miksati štapnim mikserom kad je gotovo. Kuhati oko 3-4 sata na lagano. Mijesanje je bitno tek pod kraj, u pocetku svakih petnaestak min. do pola sata, kasnije skoro svakih pet minuta, a pred kraj malo više pripaziti.

eva
Slika korisnika eva's
Offline
Pridružen/a: 21/10/2010

ovo je jedan starinski recept u koji ne ide niti limun, niti limunska kiselina niti konzervans. Zato se pekmez na ovaj način kuha poprilično dugo i čvrste je građe te posebno fin.

Potrebne su plave šljive i šećer. Omjer šljiva i šećera je individualan i stavlja se prema tome koliko su šljive kisele odnosno slatke, pa usred kuhanja morate probati. Uobičajen omjer na 5 kg šljiva 1-1,5 kg šećera.

Šljive očistite od koštica i operite. Pomiješati šljive sa polovicom šećera u velikom loncu i na laganoj vatri kuhati uz povremeno miješanje kuhačom. U početku dok se šećer ne otopi i dok šljive ne puste sok bit će potrebno češće miješati kako ne bi zagorilo. Kuhati oko 4 sata pa tada štapnim mikserom šljive dobro izmiksati ako ne volite one sitne komadiće kožice. Nastaviti kuhati tako propasirani pekmez još dva do tri sata. Pekmez je kuhan kad izgubi gotovo svu tekućinu i kad je gust. Još vrući pekmez ulijevati u prethodno oprane i sterilizirane staklenke, na sat vremena ga ostaviti u pećnici uključenoj na 5o stupnjeva kako bi se stvorila lagana korica, te ih potom zatvoriti celofanom i prikladnim poklopcem. Postepeno ih ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Pekmez od crnog grožđa - PROČITAJTE Husarski kolačići - PROČITAJTE Zimska tava - PROČITAJTE Glajgeviht - PROČITAJTE Salenjaci - PROČITAJTE