Kupinovo vino

2 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Kupinovo vino

ljubisa traži recept za kupinovo vino

Slika korisnika bbranka's
Offline
Pridružen/a: 01/01/2010

Kupinovo vino je dobro uzimati protiv anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, odlično je za reguliranje probave i cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Kod kupina podjedanko su ljekoviti i listovi i cvjetovi, kao i korijen i plod kupine. Kupine obiluju mineralima i vitaminima, a posebno treba istaknuti da u listu kupine ima više vitamina C nego u zrelom plodu (u 10 dkg lista ima 125 miligrama vitamina C, a u zrelom plodu, u istoj količini, samo 24 miligrama).

Za recept vam je potrebno:

4 kg zrelih kupina
1 kg šećera ili 1,5 kg meda.
Kupine dobro izgnječite.U čistu posudu složite red zgnječenih kupina pa red šećera ili meda i tako redom sve do vrha. Zatim teglu sa kupinama i šećerom držite na toplom (danju, po mogućnosti, na suncu)oko 7 dana. Nakon tjedan dana dobiveni sok procijedite kroz gazu i ulijte u manje boce. Boce nemojte puniti do vrha da bi kupinovo vino moglo vriti. Poslije tjedan dana kupinovo vino ponovo procijedite i boce (ne zatvarajući ih) omotajte pamučnom krpom. Na kraju, nakon 15 dana, provjerite da li je vrenje završeno i boce zatvorite plutanim čepom.

Za rekonvalescente kupinovo vino se može pripremiti na sljedeći način: u veću posudu se stavi 2 kg zrelih kupina i 0,5 kg šećera. Sve se dobro izmiješa i ostavi na toplom (ili na suncu) 20 dana. Svakog drugog dana smjesu treba dobro promućkati. Nakon 20 dana kupinovo vino se ocijedi, ulije u čiste boce od 0,5 l i začepi plutanim čepom.

Ako želite lijek protiv niskog tlaka, u bocu sa litrom kupinovog vina stavite 2 žlice sitno isjeckanih listića ružmarina, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 10 dana. Nakon toga kupinovo vino procijedite kroz gazu. Ovaj napitak se pije kod niskog krvnog tlaka, i to dva decilitra poslije jela. Dobro je znati da se ljudima s niskim krvnim tlakom preporučuje da poslije jela pojedu 40 grama očišćenih lješnjaka.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Kuhano vino - PROČITAJTE Kuhano vino s narančom - PROČITAJTE Palačinke s vajnšatoom - PROČITAJTE Paprikaš - PROČITAJTE Buzara Della Morlacca - PROČITAJTE