Kuhana rajčica

2 posts / 0 new
Zadnji komentar
Slika korisnika nepoznati's
Offline
Pridružen/a: 12/03/2010
Kuhana rajčica

monika pavlovic traži recept za kuhanu rajčicu

Slika korisnika Branka Horvat's
Offline
Pridružen/a: 17/07/2011

Sastojci:

na 10 kg rajčica ide jedna žlica šećera, oko 2,5 žlice soli i pola vrečice konzervansa.

Za kuhanje se moraju odabrati potpuno zreli plodovi. Od natrulih i nedozrelih plodova sok se lako može pokvariti pa obratite pažnju na to.

Rajčica se mora prvo dobro oprati, a zatim joj treba odstraniti zelene dijelove i narezati je na komade. Ovako pripremljena rajčica stavlja se u veću posudu i dobro se izgnječi da pusti sok, a zatim se stavi na štednjak i kuha.

Dovoljno je da se kuha 15—20 minuta,tek toliko da se kožica uvije. Rajčicu zatim trebate pasirati.

Nakon pasiranja ponovno je staviti u posudu i kuhati.

Vrijeme kuhanja je različito, ovisi o količini rajčice, a isto tako i o gustoći koju želimo postići, pa se kreće od pola do jednog sata. Obično se sok kuha da bude nešto rjeđi, tako da se nakon sipanja u boce i hlađenja nad gustim dijelom izdvoji jedan sloj tekućine. Istodobno dok se rajčica kuha pripremaju se boce (flaše).

One moraju biti potpuno čiste, oprane i prokuhane u vodi, ili, pak, oprane i stavljene u pećnicu na temperaturi od 120 stupnjeva. Boce prilikom točenja soka ne smiju biti previše zagrijane, jer tada nastaje razlika u temperaturi stakla i soka, što može dovesti do pucanja boca. Kuhanu rajčicu točiti u flaše, zatvoriti gumenim čepovima ili, pak, celofanom, koji se malo ovlazi, dobro prilijepi uz grlić boce i gumicom učvrsti. Ovako povezane boce staviti na suho mjesto i pokriti ih nešto debljim pokrivačem, da se održi što duže toplina, koja ujedno vrši i sterilizaciju soka. Potpuno hladne boce izbrisati i ostaviti na suho mjesto.

Rajčica se može pripremiti i tako da se nakon pranja i čišćenja odmah pasira, pa zatim ukuha. Na ovaj način se bolje očuva boja rajčice i vitamini. Ako je sve čisto i ako se postupa po uputi, rajčica se odlično čuva.

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.

Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.

Prijava

Registracija

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Salata od hobotnice 2 - PROČITAJTE Zeleni ajvar od rajčica - PROČITAJTE Hvarska šalša - PROČITAJTE Žuto-smeđa salama - PROČITAJTE Paprikaš - PROČITAJTE