Šparoge

Prva asocijacija kad spominjemo šparoge je naravno istarska fritaja koja se danas smatra jednom od autohtonih jela Istre. Smatra se da je porijeklo šparoga Mediteran, iako su se samonikle raširile cijelom Europom, a čak ih se može pronaći i u Sibiru.

Šparoge su jedna od najizbalansiranijeg povrća i sadrži nutrijente u dovoljnim količinama za zdravu prehranu. Jedna porcija šparoga osigurava 60% preporučene dnevne količine folacina koji je neophodan za formiranje krvnih zrnaca, rast te prevenciju bolesti jetre. Bogatstvo vlaknima, vitaminom B6, vitaminom A i vitaminom C, te potpuno bez masnoće i kolesterola čini šparoge nezaobilaznom namirnicom u zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

sparoge.jpg

Šparoge su poznate kao delikatesno povrće, a najstariji recept za pripremu šparoga datira iz najstarije poznate kuharice iz III. stoljeća. Od tada do danas divlje (samonikle) i uzgajane šparoge su sastavni dio našeg jelovnika. Možda će vam biti zanimljiv podatak da je čak i u najelitinijim prigodama sasvim prihvatljivo i pristojno jesti šparoge prstima.

sparoge-21.jpg

Jestivi dio šparoga su mladi izdanci, koji se lagano prokuhaju (blanširaju) u kipućoj vodi ili ih se pripremi na pari kako bi omeknule. Svježe šparoge prokuhajte u maloj količini vode i u 5 do 8 minuta šparoge će biti spremne za posluživanje. Ako ih pripremate na pari, bit će dovoljno 3 do 5 minuta. Šparoge možete i lagano popržiti na vrućem ulju, a mi bismo preporučili da koristite maslinovo ulje. Stabljike možete uzdužno prerezati na pola. Pržite ih 3 do 5 minuta svo vrijeme lagano miješajte.1
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

ja upravo spremila teleće šnicele u umaku od šparoga. ide ovako: šnicele istući na tanko, posoliti, popapriti, vegete staviti. u široku posudu jednu na sitno isjeckanu kapulu zažutiti na ulju, dodati vrhove šparoga. nakon dvije minute u istoj posudi popržiti šnicele. doliti 0.5 dcl bijelog vina, pustiti da iskuha, dodati vrhnje za kuhanje i pola vrećice parmezana, začiniti po volji. ukoliko vam se jelo učini gorko u tavi popržiti kapulu na malo ulja i dodati u glavno jelo. za prilog preporučam zelene rezance.

2
Slika korisnika raull's

Šparoge koje ste ubrali izrežite do mekog dijela i operite. U tavi stavite malo maslinova ulja pa je stavite na laganu vatru .Ubacite 1 malu izrezanu kapulu i dinstajte.Nakon što kapula zamre ubacite izrezane šparoge.Poklopite tavu i pustite da se kuhaju u svojoj pari.Žbatite 2 jaja ,posolite popaprite i ubacite u tavu sa sparogama.Ovako ih ja pripremam kad ih uberem .

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Juha od šparoga - PROČITAJTE Salata od šparoga (kuka) - PROČITAJTE Moje šparoge (kuke) - PROČITAJTE Salata od šparug i jaj - PROČITAJTE Ukiseljene šparoge - PROČITAJTE


@recepti_hr