Smokva

Čaroban, sladak okus smokve u kojemu su uživali jos Sumerani, pa Egipćani, pa stari Grci, nadahnuo je drevne civilizacije čak i u prvim umjetničkim zapisima pa  su pronađeni uklesani prikazi berbe smokava koji datiraju oko 4.000 godina prije Krista. Objavljeni su podaci da je devet fosila smokve pronađeno u dolini rijeke Jordan, a pretpostavlja se da datiraju od prilike 9.400-9.200 godina prije Krista.

Kroz povijest brojne su legende povezane uz drvo ili plod smokve. Poznato je da primjerice smokva bila Kleopatrino omiljeno voće, u rimskoj mitologiji osnivaće Rima Romula i Rema vučica je dojila u sjeni smokvina drveta, a i u kršćanskoj tradiciji smokva je jedno od najspominjanijih biljaka: Adam i Eva su nosili smokvin list, uz vinovu lozu smokva se smatra kršćanskim simbolom obilja.

Smokva je mediteransko drvo iako uspjeva i u sličnim klimatskim uvjetima drugdje u svijetu, primjerice u Australiji, Južnoj Americi, Kaliforniji. Naša obala bogata je smokvinim drvetom, a budući se jednom ubran plod brzo kvari, smokva se uglavnom odmah suši, ili se od nje pripravlja džem. Sušene smokve bogate su vitaminima C i E te beta-karotenom, a nova istraživanja ukazuju kako je suha smokva i snažan antioksidans, čak 18% jači od crnog čaja.

Recepti HR - N - smokva


1
Slika korisnika raull's

đem od smokava
2kg smokava, 60 dkg cukra, 1 narezani limun, 2 vanilin šećera. Sve sastojke se stavi u veliku teću od inoksa na laganoj vatri. Smjesa se neprestalno miješa da ne zagori. Kuha se od 2,5 do 3 sata.
Kada je đem gotov uliva se u prokuhane tegle, koje se poslije stavljaju lagano zapeći u pećicu.
Kada đem dobije laganu koricu vadi se iz peći. Prekrije se laganom krpom i čeka da se ohladi. Kada je đem hladan tegle se zatvore. Napomonjem da se kuha bez ikakvih konzervansa. đem može dugo trajati.

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Džem od smokava - PROČITAJTE Crikveniške palačinki - PROČITAJTE Crikveniški štrudel - PROČITAJTE Lovor - PROČITAJTE Ružmarin (Rosmarinus officinalis) - PROČITAJTE


@recepti_hr