Maslinovo ulje

U priobalnoj Hrvatskoj maslinovo se ulje tradicionalno koristi za pripremanje hrane. Dalmatinska domaćinstva potroše i dvadesetak litara maslinovog ulja godišnje.

Kontinentalni Hrvati mnogo rijeđe koriste ovo ulje, a i kad ga koriste često ga miješaju s drugim (najčešće suncokretovim). Zanemarino li kobinaciju ružmarina i češnjaka u maslinovom ulju pri pripremi riba na gradele, aromatizirano maslinovo ulje nešto se rjeđe koristi. Vrlo je malo resto rana kojima je u ponudi baš takvo ulje za primjerice začinjavanje salata ili hrane. Jednostavno je pripraviti aromatizirano ulje u kućnoj radinosti, pa prije nego krenemo na priču o maslinovom ulju, nudimo vam nekoliko zanimljivih prijedloga.

Aromatično maslinovo ulje
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 svežnjić aromatičnog bilja (lovor, ružmarin, bosiljak)
  • 5 oraha
  • 2 bobice borovnice

Aromatično bilje dobro oprati i posušiti na zraku. Sastojke stavite u bocu s uljem i ostavite dva do tri tjedna da otpusti aromu. Mogu se koristiti svi sastojci, prema vlastitom okusu, može se koristiti i samo jedno, odnosno u kombinaciji prema željama. Ovako pripremljeno maslinovo ulje odlično je na svim ljetnim salatama ili kao začin jednostavim jelima od tjestenine.

Maslinovo ulje za pečenje

Kombinacija maslinovog ulja s dodatkom ružmarina i žalfije (kadulje) idealna je kombinacija za začinjavanje gotovog pečenja. Za četiri osobe dovoljno je 0,5 dcl maslinovog ulja u kojem su biljke puštale aromu dva tjedna.

Pikantno maslinovo ulje

Odaberite najljepše ljute feferone (ili ako imate čili papričice) sveže ubrane i neoštećene. Feferone dobro operite i ostavite da se potpuno osuše na suncu. Odstranite peteljke, zdrobite ih na veće komade, stavite u staklenku, prelite maslinovim uljem i hermetički zatvorite. Ostavite n ajmanje mjesec dana na suhom i tamnom mjestu da feferoni otpuste okus. Ovako pripremljeno ulje može se koristiti i nekoliko godina, a odlično za obogaćivanje okusa jela od tijesta ili kao dodatak na pizzu.  Prema međunarodnim konvencijama, kvaliteta maslinovog ulja određuje se na temelju kiselosti: ekstra djevičansko ulje najcjenjenije je i najkvalitetnije s udjelom kiselosti koja ne prelazi 0,8% dobiveno hladnim prešanjem najbolje kvalitete dozrelih maslina; djevičansko ulje ima kiselost manju od 2%, ugodnog je okusa i nije rafinirano, dok se obično maslinovo ulje dobiva toplim prešanjem i rafiniranjem te je neutralnog okusa. Znanstveno je dokazana učinkovitost maslinovog ulja prevenstveno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Bilo je dovoljno konzumirati dva dana ukupno 40 ml maslinovog ulja bogatog antkioksidantnom polifenolom, da bi laserskim doplerom je bilo utvrđeno kako su ispitanicima krvne žile postale elastičnije. Maslinovo ulje je načelno zdravije od ostalih jer sadrži svega 4-12% nezasićene kiseline dok je primjerice u suncekretovom ulju taj postotak čak 69%. Najzdravije i nutricionistički najbogatije je ekstra djevičansko ulje, a općenito maslinovo ulje je izrazito zdrava hrana jer je bogata klorofilom, karotenom, lecitinom (prirodni antioksidnas koji pospješuje metabolizam i razgradnju masnoća, šećera i bjelančevina) te apsorpciju vitaminima A, D, E i K. Prema svjetskim podacima, od oko 750 milijuna stabala maslina, 95 posto nalazi se na mediteranskom području, najvećim djelom u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Španjoska je naveći proizvođač maslinovog ulja s udjelom od 40 posto proizvodnje na svjetskom tržištu. Grčka pak na 60 posto svoje obradive površine gaji nasade maslina. Hrvatska se ne spominje niti po nekoj značajnijoj potrošnji, a kamoli proizvodnji.1
Slika korisnika Radoslav's

Zahvaljujem se na predivnom web. koji me vraca u mladost i dragu domacu kuhinju.

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Lagani proljetni ručak - PROČITAJTE Rižoto Milaneze - PROČITAJTE Riba pečena u foliji - PROČITAJTE Buzara - PROČITAJTE Crkveniške rupice zelenjavun - PROČITAJTE


@recepti_hr