Luk

Odmah na početku ćemo riješiti ono najzanimljivije: zašto plačemo kad režemo luk? Režući luk razbijaju se njegove specifične stanice allianase, koje pak oslobađaju kiseline koje se u različitim kemijskim reakcijama pretvaraju u nestabilni plin poznat i kao lukov suzni faktor (a da se ne pretvorimo i wikipediju, nećemo se detaljnije baviti kemijom). Suzne žljezde proizvode suze štiteći oko od iritacije.

Literatura nudi nekoliko mogućnosti kako smanjiti iritaciju oka pa se tako kao jedna od metoda spominje rezanje luka pod mlazom vodom. Ne znamo koliko se to vama čini praktično... nama baš i ne. Druga teorija kaže da će u hladnjaku rashlađeni luk manje 'štipati' za oči, što također naša praksa nije potvrdila. Navodno je i koncentracija enzima najgušća baš kod korijena, pa njega taj dio treba zadnji rezati. Najzanimljivija teorija kaže da kod velike iritacije možete staviti zaštitne naočale.
 Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Salata od hobotnice - PROČITAJTE Munchmallov masa za ukrase na tortama ili kolačima - PROČITAJTE Hladetina - PROČITAJTE Pašticada - PROČITAJTE Kompot od krušaka - PROČITAJTE


@recepti_hr