Lovor

Botanički opis lovora (u nekim područjima ga zovu i lorber) poprilično je suhoparan. To je zimzeleno drvo koje može narasti i do 18 metara u visinu, aromatičnih mirisnih listova dužine 6-12 cm i širine 2-4 cm s karakterističnim naboranim rubovima. <--break->Porjeklo mu je s Bliskog istoka, a udomaćilo se na Mediteranu. Sušeni listovi lovora mogu se kao začin pronaći u svim dućanim, a nerijetko i sami čupkamo i beremo listove lovora kad smo na moru, sušimo ga i kasnije koristimo kao začin.

Priča o lovoru daleko je zanimljivija od botaničke klasifikacije, i seže u doba grčke mitologije. Apolon, sin Zeusov i bog svjetlosti, muzike i proricanja, iako zapamćen po svojoj ljepoti i brojnim ljubavnim avanturama kako s Nimfama tako i s običnim smrtincama, svoju je prvu ljubav nesretno proživio. Budući je zadrikivao Kupida kako srelice nisu igračka za dječaka, Kupid mu se osvetio odgovorivši mu kako je on (Apolon) možda bolji strijelac, ali kako će njegova (Kupidova) srelica podgoditi upravo njega (Apolona).

I, tako je Kupid svojom zlatnom strelicom pogodio Apolona u srce, a drugom metalnom je pogodio nimfu Dafne. Apolon se duboko zaljubio, dok je Dafne ostala potpuno ravnodušna prema njemu. Vrijeme je prolazilo, Dafne nikako nije uzvraćala Apolonovu ljubav, a budući ju je on stalno progonio, Dafne je zamolila svojeg oca, boga Peneja: "Molim te, oče, otvori zemlji i sakrij me, ili mi bar promjeni obličje". I tako ju Penej pretvori u drvo lovora kako bi je spasio od Apolona.

Apolon je zadivljen zastao pred lovorom, zagrlio ga i rekao: "Kad već ne možeš biti mojom ženom, svakako ćeš biti moje drvo. Nosit ću te kao krunu i tvojim ću lišćem okititi svoju harfu. A kako je moja ljubav prema tebi vječna, tako će i tvoje lišće biti uvijek zeleno." Od tada su Grci svoje sportske pobjednike na Olimpijskim igrama, ali i zaslužne umjetnike kitili lovorovim vijencem. Danas se kaže, kad netko živi na staroj slavi, da spava na lovorikama, a za pobjednike se koristi i izraz laureat.

Lovor


1
Slika korisnika snjeska's

zanima me da li se moze kuhati caj od lovora i piti. navodno je dobro za celulit zanima me sto još... to je preporuka nekog dr . al nisam culla direktno nego od kolegice . hvala

2
Slika korisnika gizela lihtental's

drvo lovor ili javor na otoku pagu u novalji, stablo visoko cca l5 m, deblo se šrilo u tri kraka, jedno je osječeno

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Zimnica - PROČITAJTE Salata od hobotnice - PROČITAJTE Domaće krafne - PROČITAJTE Linzeri - PROČITAJTE Cvjetići od lisnatog tijesta - PROČITAJTE


@recepti_hr