Uskoro novo ruho akumulatora topline Termoelektrane-Toplane Zagreb

U prizemlju upravne zgrade Hrvatske elektroprivrede do 22. prosinca je otvorena izložba idejnih umjetničko-likovnih rješenja za akumulator topline Termoelektrane-Toplane Zagreb (TE-TO Zagreb). Na natječaj, koji je za potrebe HEP-Proizvodnje od 14. listopada do 23. studenog 2016. godine provelo Društvo arhitekata Zagreb, pristiglo je ukupno 11 radova.

Od pristiglih radova, ocjenjivački sud je pobjedničkim proglasio rješenje autora Hrvoja Bilandžića i Tine Galešić, dok je drugoplasiranim proglašen rad autora Maše Rihtarić i Bojana Radoševića, a trećeplasiranim rješenje autora Željka Golubana. Autori prva tri rada dobili su i novčane nagrade u iznosu od 35, 21 i 14 tisuća kuna. 

S ciljem davanja vizualnog identiteta novoizgrađenom akumulatoru topline u Termoelektrani-Toplani Zagreb (TE-TO Zagreb), Društvo arhitekata Zagreb provelo je natječaj za odabir umjetničko-likovnog rješenja koje će se primijeniti na akumulator. Pravo sudjelovanja imale su sve fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od navedenih uvjeta: umjetnici sa završenom likovnom akademijom, arhitekti sa završenim arhitektonskim fakultetom, dizajneri sa završenim Studijem dizajna te umjetnici s redovnim članstvom u strukovnoj umjetničkoj udruzi (HDLU, ULUPUH, HDD, UHA i slično).

Cilj provedbe natječaja bilo je dobivanje najkvalitetnijeg umjetničko-likovnog rješenja akumulatora topline koje će dati višu estetsku vrijednost samoj građevini, dok je ukupni cilj projekta podizanje identitetske, estetske i urbane vrijednosti građevine i pogona te podizanja ukupne urbane vrijednosti i suvremenije implementiranje kompleksa TE-TO Zagreb u urbanu strukturu Grada Zagreba.

Riječ je o prvom takvom projektu koje će se provesti na nekom HEP-ovom postrojenju u Hrvatskoj, a nakon odabira pobjedničkog rješenja i idejnog projekta, krenut će se u ugovaranje glavnog projekta, a potom i u realizaciju.

Akumulator topline u TE-TO Zagreb pušten je u rad u prosincu 2015. s ciljem optimizacije proizvodnje električne i toplinske energije i ušteda. Optimizacija proizvodnje postiže se upravljanjem viškom toplinske energije, koji se u akumulatoru pohranjuje u obliku tople vode. Kapacitet akumulatora, koji je visok 53 metra, iznosi 750 MWh, 150 MW, pri razlici temperature ulazne i izlazne vode do 40 stupnjeva Celzijusa. Riječ je o prvom projektu takve vrste koji je realiziran u Hrvatskoj, a koji je u skladu s odredbama Trećeg paketa energetskih propisa Europske unije značajno poboljšao radnu fleksibilnosti TE-TO-a Zagreb te opskrbu toplinskom energijom u Zagrebu.

 Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Njoki od bundeve - PROČITAJTE Kolač od 6 čaša - PROČITAJTE Torta od banana - PROČITAJTE Bruschetta krekeri - PROČITAJTE Bruschetta krekeri - PROČITAJTE
1