Džem od šljiva sa jabukama

Autor: byB   (palac x 4939) |moji recepti

1
Džem od šljiva je klasik među džemovima, a kada mu dodamo jabuke tada postaje nešto drugačiji, laganiji, nekima i ukusniji. Pečemo ga u pećnici i ....., vrijedi ga isprobati !
Džem od šljiva sa jabukama

Sastojci:

  • 2 kg šljiva
  • 1 kg jabuka
  • 600 g smeđeg šećera
  • 6 vrećica vanilin šećera
  • 3 žlice cimeta

Priprema:

Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Jabuke oguliti, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje. Šljive i jabuke staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati.
Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive i jabuke dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi

 

Prosjek: 4 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika bubaa's

Odlicno.i sama tako pripremam demove,kajsije ,breskve,sljive...ali nemiksam,volim da se osjeti kozica.:-)

bubaa