Voćni Božićni kruh

Autor: MajaM   (palac x 170) |moji recepti


recepti_bez_slike

Hrvatska tradicija u mnogim krajevima poznaje posebne hljebove koji su se pekli uz Božić, a zvali su ih kolednik, koledni kruhek ili božičnjak ili ljetnica ili česnica. Bili su jednostavnog sastava, ali zato bogato ukrašeni pletenicama od tijesta ili utiscima čaše, uboodima vilice. Na gornjoj plahi katkad su bili postavljeni likovi životinja i simboli godišnjih doba. No, ovaj božićni kruh kojeg vam dajemo recept bogat je sastojcima, a kako će izgledati izvana, to ovisi samo o vama.

Voćni kruh

Puno finih sastojaka, mirisnih i slatkih čine ovaj božićni voćni kruh sasvim posebnim. Inače, ovakve kruhove uz zimske blagdane najčešće su radili u Austriji i Njemačkoj. Iz tih krajeva je i do nas došao ovaj recept.

Sastojci:

  • 2.5 dl mlakog mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 2 žlice kristal šecera
  • 700 g glatkog pšenicnog brašna
  • 100 g šecera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 2 vanilin šecera (bourbon)
  • 250 g maslaca
  • 150 g kandirane korice naranče
  • 50 g kandirane korice limuna
  • 5 sitno sjeckanih sušenih marelica
  • 50 g kandiranog ananasa u boji
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlicica cimeta u prahu
  • malo ribanog muškatnog orašcica

Priprema

1. U 2.5 dl mlakog mlijeka dignuti kvasac s 2 žlice šecera.

2. U meduvremenu u 700 g brašna dodati šecer u prahu, vanilin šecer, sol, cimet, orašcic, dodati razmrvljeni maslac sobne temperature i dobro promiješati. Pri kraju dodati dignuti kvasac i sjeckano sušeno i kandirano voće.

3. Zamijesiti glatko tijesto kao za pizzu (po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti pretvdo, vec malkice ljepljivo za ruke).

4. Ostaviti da se tijesto diže nekih 20 minuta na toplom.

5. Nakon što se tijesto diglo, premjesiti ga i staviti u kalup za pecenje kruha. Ostaviti da se diže još 20 minuta prije pecenja.

6. Zagrijati pecnicu i staviti peci oko 50min do 1 sat na 180*.

7. Rezati tek nakon što se kruh ohladi.

Prosjek: 5 (+341)
2.5 dl mlakog mlijeka 40 g svježeg kvasca 2 žlice kristal šecera 700 g glatkog pšenicnog brašna 100 g šecera u prahu 1 prstohvat soli 2 vanilin šecera (bourbon) 250 g maslaca 150 g kandirane korice naranče 50 g kandirane korice limuna 5 sitno sjeckanih sušenih marelica 50 g kandiranog ananasa u boji 2 žlice ruma 1 žlicica cimeta u prahu malo ribanog muškatnog orašcica Priprema 1. U 2.5 dl mlakog mlijeka dignuti kvasac s 2 žlice šecera. 2. U meduvremenu u 700 g brašna dodati šecer u prahu, vanilin šecer, sol, cimet, orašcic, dodati razmrvljeni maslac sobne temperature i dobro promiješati. Pri kraju dodati dignuti kvasac i sjeckano sušeno i kandirano voće. 3. Zamijesiti glatko tijesto kao za pizzu (po potrebi dodati još malo brašna, ali tijesto ne smije biti pretvdo, vec malkice ljepljivo za ruke). 4. Ostaviti da se tijesto diže nekih 20 minuta na toplom. 5. Nakon što se tijesto diglo, premjesiti ga i staviti u kalup za pecenje kruha. Ostaviti da se diže još 20 minuta prije pecenja. 6. Zagrijati pecnicu i staviti peci oko 50min do 1 sat na 180*. 7. Rezati tek nakon što se kruh ohladi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+341)

Napiši svoj komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
Dodaj datoteku (slika, dokument) uz komentar
1. Odaberite sliku | 2. Pričekajte da se pojavi mala sličica | 3. Spremite komentar
Slike veće od 1600x1600, biti će smanjene automatski.
Dokument treba biti manji od 1 MB.
Formati koje možete koristiti: jpg gif png jpeg JPG PNG GIF JPEG csv .
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
nula i pet jednako je
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10
Slika korisnika Parfe Dunja's

Prekrasan zimski desert.

Slika korisnika l bijelic's

Nekaj podobno je delala moja sestra zelo DOBRO!!!!!!!!!!!!! =D>

Slika korisnika l bijelic's

Nekaj podobno je delala moja sestra zelo DOBRO!!!!!!!!!!!!! =D>

"Još jedan recept iz TOP 50"