Torta od oraha i čokolade by monsoon

Autor: sntomic   (palac x 98426) |moji recepti

2
Smjesa za biskvit: 6 jaja 180 g šećera 1 vanilin šećer 100 g čokolade 180 g mljevenih oraha 3 žlice krušnih mrvica 1.5 žlica oštrog brašna pola žlice škrobnog brašna (gustina) 1 žličica praška za pecivo Krema: 5 žutanjaka 5 žlica šećera 80 ml jake crne kave (napravila sam ness-kaffe) 135 g čokolade (imala sam čokoladu od 54% kakaa pa sam nju stavila) 150 g omekšalog maslaca Ganache: 100 g čokolade 100 ml vrhnja za šlag Još: marmelada od kajsija Postupak: Otopiti čokoladu na pari. Umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer u pjenastu masu pa im dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu. Prosijati obje vrste brašna i prašak za pecivo tri puta (zašto toliko ne znam ali poslušala sam preporuku iz recepta:) pa izmješati s orasima Istući bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg Smjesu brašna i istučene bjelanjke dodavati od tri puta u smjesu žumanjaka i čokolade i izmiješati sve oprezno ali polako tako da ostane što više zraka. Smjesu izliti u pripremljen kalup promjera 23 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 190° oko 45 minuta Kada se torta potpuno ohladi izrezati je u tri dijela. Svaki dio prvo premazati s oko 3 žlice marmelade* a zatim kremom. Istom kremom premazati i okolo i odozgo. Za kremu samo malo umutiti žumanca sa šećerom pa smjesu prebaciti iznad lonca s ključalom vodom, dodati kavu i čokoladu i miješati dok smjesa ne postane gušća (oko 10 - 15 minuta). Ohladiti kremu pa je pomiješati sa pjenasto umućenim maslacom Gotovu tortu preliti ganachem kojeg se pravi tako što se vrhnje ugrije skoro do vrenja pa prelije preko usitnjene čokolade. Sve izmiješati u jednoličnu smjesu, malo ohladiti pa preliti preko torte. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.8 (+4)
Krasna starinska torta od oraha i čokolade
Recepti - 5 - slika

Potrebno je

Smjesa za biskvit:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g čokolade
  • 180 g mljevenih oraha
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1.5 žlica oštrog brašna
  • pola žlice škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žličica praška za pecivo

Krema:

  • 5 žutanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 80 ml jake crne kave (napravila sam ness-kaffe)
  • 135 g čokolade (imala sam čokoladu od 54% kakaa pa sam nju stavila)
  • 150 g omekšalog maslaca

Ganache:

  • 100 g čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag

Još:

  • marmelada od kajsija

Postupak:

  1. Otopiti čokoladu na pari. Umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer u pjenastu masu pa im dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu.
  2. Prosijati obje vrste brašna i prašak za pecivo tri puta (zašto toliko ne znam ali poslušala sam preporuku iz recepta:) pa izmješati s orasima
  3. Istući bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg
  4. Smjesu brašna i istučene bjelanjke dodavati od tri puta u smjesu žumanjaka i čokolade i izmiješati sve oprezno ali polako tako da ostane što više zraka.
  5. Smjesu izliti u pripremljen kalup promjera 23 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 190° oko 45 minuta
  6. Kada se torta potpuno ohladi izrezati je u tri dijela. Svaki dio prvo premazati s oko 3 žlice marmelade* a zatim kremom. Istom kremom premazati i okolo i odozgo.
  7. Za kremu samo malo umutiti žumanca sa šećerom pa smjesu prebaciti iznad lonca s ključalom vodom, dodati kavu i čokoladu i miješati dok smjesa ne postane gušća (oko 10 - 15 minuta). Ohladiti kremu pa je pomiješati sa pjenasto umućenim maslacom
  8. Gotovu tortu preliti ganachem kojeg se pravi tako što se vrhnje ugrije skoro do vrenja pa prelije preko usitnjene čokolade. Sve izmiješati u jednoličnu smjesu, malo ohladiti pa preliti preko torte.
Prosjek: 4.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika BakaZO's

fenomenalna torta ....dobra stara

2
Slika korisnika Aida Hot :)'s

Predivni recepti

3
Slika korisnika sntomic's

hvala, hvala..