Torta od marelica

recepti_bez_slike
15 dag margarina  17,5 dag šećera  1 vanilin šećer  malo soli  3 jaja  15 dag brašna  1 prašak za pecivo  1 žlica kakaa  1 žlica slatkog vrhnja  Priprema: Margarin pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte sol i postupno jaja, na kraju umiješajte brašno izmiješano s praškom za pecivo. Odvojite 1/3 tijesta pa umiješajte kakao, a u žuti dio umiješajte slatko vrhnje. Pecite posebno tamni dio u dobro namaštenom i pobrašnjenom limu 15 - 20 min. na 200 C. Posebno pecite svijetli dio. Ohlađeni svijetli dio prerežite da dobijete dvije kore.  Nadjev: 1,5 kg marelica  1/8 l bijelog vina  sok od 1 limuna  7,5 dag šećera  10 listova bijele želatine  25 dag slatkog vrhnja  Priprema: Marelice prelijte vrućom vodom, pa ih ogulite i odvojite od koštice (mogu se uzeti i iz kompota). 2/3 marelica (oko 1 kg) s limunovim sokom i šećerom kuhajte u vinu oko 3 minute. Izmiješajte u pire. Želatinu 10 minula močite u vodi i potpuno rastopite u vrućem pireu. Slatko vrhnje i izmiješajte u čvrst šlag, pa pomiješajte s pireom. Polovinom kreme premažite svijetlo tijesto, stavite na njega crno tijesto, pa premažite ostalom kremom (malo ostavite za stranice torte). Cijelu tortu dobro rashladite u hladnjaku, pa premažite.  Premaz: 25 dag slatkog vrhnja  5 dag bademovih listića  oguljene marelice  1 preljev za torte  1/4 l soka od jabuka  Priprema: Vrhnje izmiješajte u čvrst šlag, pa cijelu tortu premažite. Rubove ukrasite listićima badema, a gore poslažite marelice. Napravite preljev za torte prema uputi, sa sokom od jabuka, pa prelijte marelice.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+318)

Tijesto:

  • 15 dag margarina 
  • 17,5 dag šećera 
  • 1 vanilin šećer 
  • malo soli 
  • 3 jaja 
  • 15 dag brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 1 žlica kakaa 
  • 1 žlica slatkog vrhnja 

Priprema:

Margarin pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte sol i postupno jaja, na kraju umiješajte brašno izmiješano s praškom za pecivo. Odvojite 1/3 tijesta pa umiješajte kakao, a u žuti dio umiješajte slatko vrhnje. Pecite posebno tamni dio u dobro namaštenom i pobrašnjenom limu 15 - 20 min. na 200 C. Posebno pecite svijetli dio. Ohlađeni svijetli dio prerežite da dobijete dvije kore. 

Nadjev:

  • 1,5 kg marelica 
  • 1/8 l bijelog vina 
  • sok od 1 limuna 
  • 7,5 dag šećera 
  • 10 listova bijele želatine 
  • 25 dag slatkog vrhnja 

Priprema:

Marelice prelijte vrućom vodom, pa ih ogulite i odvojite od koštice (mogu se uzeti i iz kompota). 2/3 marelica (oko 1 kg) s limunovim sokom i šećerom kuhajte u vinu oko 3 minute. Izmiješajte u pire. Želatinu 10 minula močite u vodi i potpuno rastopite u vrućem pireu. Slatko vrhnje i izmiješajte u čvrst šlag, pa pomiješajte s pireom. Polovinom kreme premažite svijetlo tijesto, stavite na njega crno tijesto, pa premažite ostalom kremom (malo ostavite za stranice torte). Cijelu tortu dobro rashladite u hladnjaku, pa premažite. 

Premaz:

  • 25 dag slatkog vrhnja 
  • 5 dag bademovih listića 
  • oguljene marelice 
  • 1 preljev za torte 
  • 1/4 l soka od jabuka 

Priprema:

Vrhnje izmiješajte u čvrst šlag, pa cijelu tortu premažite. Rubove ukrasite listićima badema, a gore poslažite marelice. Napravite preljev za torte prema uputi, sa sokom od jabuka, pa prelijte marelice. 

Prosjek: 4 (+318)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)