Pinca (sirnica)

Autor: jasamja   (palac x 20229) |moji recepti

1
1 kocka svježeg kvasca 1 žlica šećera 1 žlica brašna 2-3 žlice mlijeka U mlako mlijeko izmrviti kvasac dodat šećer i brašno i pustit da se digne. 60 dag brašna 4 jaja (2 cjela i 2 žumanjca) 20 dag šećera 15 dag otopljenog margarina(može i amst ili ulje) prstohvat soli sok i korica naranče korica člimuna malo ruma malo kruškovca 2 vanilijin šečera Priprema: U zdjelu staviti jaja, žumanjke šećer i vanilijin šećer te pjenasto umutiti. Dodat otopljeni margarin, sol, naranču, koricu limuna, rum i kruškovac te lagano izmješati. Postepeno dodavati brašno i mješati spiralnim nastavcima za tijesto dok ne dobijemo glatko tijesto koje se odvaja od posude. Pokriti i ostavit sat vremena da se diže (zamotati u dekicu ili staviti u ugrijanu pećnicu na 50 naravno ugrijanu pa ugašenu). Kad je tjesto udvostručilo volumen prebacimo ga na pobrašnjenu podlogu i odvojimo na tri djela. Svaki dio oblikujemo u kuglu i ostavimo još 45 minuta da se digne. Zatim škarama lagano "uštipnemo" svaku sirnicu na tri djela (ili nožem zarežemo, ali je škarama lakše), premažemo lagano sa jajem i pospemo obilno šećerom (najbolje šećer u kocki koji smo prethodno malo smrvili) te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 35-40 min. tj. dok ne dobije lijepu prepoznatljivu boju sirnice.. Ja sam pred kraj zakuhala malo vode sa 3 žlice šećera, 2 žlice ulja, malo premazala sirnice  i vratila u pećnicu još koji minut. Pečene ostaviti da se ohlade, al ne do kraja te ih mlake staviti u vrećice jer su tako sutradan ukusnije i mogu trajati par dana. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.9 (+8) ‹ PInce najbolji recept Punjeni uskrsni vijenac ›
Prvi put rađena pinca - nikad više kupovna!
Recepti - 3 - slika

Sastojci za pincu:

  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica brašna
  • 2-3 žlice mlijeka
  • U mlako mlijeko izmrviti kvasac dodat šećer i brašno i pustit da se digne.
  • 60 dag brašna
  • 4 jaja (2 cjela i 2 žumanjca)
  • 20 dag šećera
  • 15 dag otopljenog margarina(može i amst ili ulje)
  • prstohvat soli
  • sok i korica naranče
  • korica člimuna
  • malo ruma
  • malo kruškovca
  • 2 vanilijin šečera

    Priprema:

    U zdjelu staviti jaja, žumanjke šećer i vanilijin šećer te pjenasto umutiti. Dodat otopljeni margarin, sol, naranču, koricu limuna, rum i kruškovac te lagano izmješati.

    Postepeno dodavati brašno i mješati spiralnim nastavcima za tijesto dok ne dobijemo glatko tijesto koje se odvaja od posude. Pokriti i ostavit sat vremena da se diže (zamotati u dekicu ili staviti u ugrijanu pećnicu na 50 naravno ugrijanu pa ugašenu).

    Kad je tjesto udvostručilo volumen prebacimo ga na pobrašnjenu podlogu i odvojimo na tri djela. Svaki dio oblikujemo u kuglu i ostavimo još 45 minuta da se digne.

    Zatim škarama lagano "uštipnemo" svaku sirnicu na tri djela (ili nožem zarežemo, ali je škarama lakše), premažemo lagano sa jajem i pospemo obilno šećerom (najbolje šećer u kocki koji smo prethodno malo smrvili) te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 35-40 min. tj. dok ne dobije lijepu prepoznatljivu boju sirnice..

    Ja sam pred kraj zakuhala malo vode sa 3 žlice šećera, 2 žlice ulja, malo premazala sirnice  i vratila u pećnicu još koji minut.

    Pečene ostaviti da se ohlade, al ne do kraja te ih mlake staviti u vrećice jer su tako sutradan ukusnije i mogu trajati par dana.

Prosjek: 3.9 (+8)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Elle's

Nesto s ovim receptom ipak nije ok...tijesto nije uskislo niti nakon 3 sata.izgubljeno vrijeme

2
Slika korisnika davorka's

Čak sam jednom na telki isto vidjela da su dodali malo rakije u sirnicu, pa mi odmah muž rekao da se primim posla.

3
Slika korisnika marabosko's

Gledala sam baš na tv-u kad su pojasnili da se nekad pinca radila samo u Dalmaciji, he..Sad ju zbilja ima za kupiti u skoro svakom dućanu. Oni su za početak rekli da od mlakog mlijeka, žlice šećera, brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu, te ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže

4
Slika korisnika Suzana Gleđ's

Djeluje mi jako primamljivo,čak sam mislila napraviti,ali prevladali su neki drugi recepti. =D>