Rogačuša - liker od rogača

Autor: danmandson   (palac x 12358) |moji recepti

3
200 g domaćeg rogača 150 g šećera (obični kristal šećer) korica jednog, neprskanog limuna 1 vanilin šećer ( po želji) 1 litra domaće rakije (Lozovače) Priprema: Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije. Sastojci za 1 litru likera: 200 g domaćeg rogača 150 g šećera (obični kristal šećer) korica jednog, neprskanog limuna 1 vanilin šećer ( po želji) 1 litra domaće rakije (Lozovače) Priprema: Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije. Dobro zatvoriti i staviti na sunce 40-ak dana. Jednom tjedno dobro protresti ( ne otvarajući bocu) u svrhu boljeg otapanja šećera. Nakon 40-ak dana procijediti kroz fino cjedilo ( može i kroz čistu gazu) i ...uživati! Živjeli! Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.1 (+20)
UPDATE 17.9.2018. Ovo je recept sa otoka Brača!

Sastojci za 1 litru likera:

  • 200 g domaćeg rogača

  • 150 g šećera (obični kristal šećer)
  • korica jednog, neprskanog limuna
  • 1 vanilin šećer ( po želji)
  • 1 litra domaće rakije (Lozovače)

Priprema:

Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije.

Sastojci za 1 litru likera:

  • 200 g domaćeg rogača
  • 150 g šećera (obični kristal šećer)
  • korica jednog, neprskanog limuna
  • 1 vanilin šećer ( po želji)
  • 1 litra domaće rakije (Lozovače)

Priprema:

Rogač oprati u čistoj vodi i nasjeći na krupnije komade ( nije potrebno odvajati koštice), limun oprati i narezati koricu ( najbolje nožem za guljenje krumpira), sve sastojke staviti u bocu ( najbolje sa širokim grlom) i uliti 1 litru domaće rakije.

Dobro zatvoriti i staviti na sunce 40-ak dana.

Jednom tjedno dobro protresti ( ne otvarajući bocu) u svrhu boljeg otapanja šećera.

Nakon 40-ak dana procijediti kroz fino cjedilo ( može i kroz čistu gazu) i ...uživati!

Živjeli!

Prosjek: 3.1 (+20)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika aceofs's

danmandson piše:
Da https://elpec-ebikes.com/collections/tekalne-steze. netko još doda naranču, netko doda par zrna crne kave ili štapić vanilije, ali, meni osobno, je najdraži ovaj originalni, otočki recept, jer je jednostavan, a aroma samog rogača najbolje dolazi do izražaja! U svakom slučaju nije nikakva greška dodati neki sastojak po svome guštu izdelava spletnih strani... bitno je da ne naruši osnovnu aromu ovoga pića! Pozdrav! Daniel

 

 sastojak po svome guštu !! :D

2
Slika korisnika aceofs's

danmandson piše:
Da https://elpec-ebikes.com/collections/tekalne-steze. netko još doda naranču, netko doda par zrna crne kave ili štapić vanilije, ali, meni osobno, je najdraži ovaj originalni, otočki recept, jer je jednostavan, a aroma samog rogača najbolje dolazi do izražaja! U svakom slučaju nije nikakva greška dodati neki sastojak po svome guštu izdelava spletnih strani... bitno je da ne naruši osnovnu aromu ovoga pića! Pozdrav! Daniel

 

 sastojak po svome guštu !! :D

3
Slika korisnika Pmrinko's

Pozdrav, mozda bi bilo bolje staviti na tamnije mjesto i drzati 60-90 dana kao i orahov liker radi ocuvanja zdravih sastojaka...!

4
Slika korisnika Suzana Gleđ's

Ima još jedan problem.Ponovila sam postupak nakon godinu dana i nije to to,Prvi put su rogači bili suhi, pa su popili cca 2,5 dl rakije.Sljedeći put su bili mekaniji,ali zreli i nije to bilo to.Tako sam da bih dobila onaj prvi okus, kojem su se svi divili, dodala 1/4 svih sastojaka više.I onda je to opet bilo to.

5
Slika korisnika Suzana Gleđ's

Upravo je dovršena rogačuša po vašem receptu uz dodatak vanilije i malo korice naranče.Pomislils sam ide premalo šećera,ali rogačuša je pre, pre, predobra.

6
Slika korisnika vese's

im ajoš jedna mala tajna za još bolji okus. uz sve navedeno ubacitei šaku mendula. bajama. badema, kako već zovete. a ja polovinu šećera zamijenit medom. mmmmm

7
Slika korisnika Crna Pantera's

Jako, jako piće,u pravu je Daniel....
a moja kombinacija likera od rogača je takva da pravim liker sa 5 litara rakije pa uz limun dodam i domaću naranču Vašintonku. Da, 5 litara, hehe

8
Slika korisnika danmandson's

Da, netko još doda naranču, netko doda par zrna crne kave ili štapić vanilije, ali, meni osobno, je najdraži ovaj originalni, otočki recept, jer je jednostavan, a aroma samog rogača najbolje dolazi do izražaja!
U svakom slučaju nije nikakva greška dodati neki sastojak po svome guštu... bitno je da ne naruši osnovnu aromu ovoga pića!
Pozdrav!
Daniel

Daniel

9
Slika korisnika lulu's

Hvala na savjetu, iako sam negdje pročitala da može šljiva, poslušat ću Vas. Fini likerić, to kad napravimo jedan pravi party, pa da se malo podružimo svi i otvorimo koju litru rogačuše!Liker bi čak mogao i u salatu!

10
Slika korisnika danmandson's

Samo naprijed!
Ovdje u Dalmaciji je to, pretežno, žensko piće( zato jer je sladak i izuzetno pitak), ali nedajte da vas prevari, dosta je jako piće(...jer mu je podloga naša prava dalmatinska lozovača), u svakom slučaju UŽIVAJTE!
Pozdrav!
Daniel

Daniel

11
Slika korisnika lulu's

Moram priznati da jako zanimljiv recept, za kojeg do dana današnjeg nisam nikad čula. A sad sam se odlučila čak da ću ga probati napraviti. Uvjerena sam da je ovaj liker i fin i ljekovit, i ovo bi se čak umjesto rakije dalo ponekad u kolače skombinirati!!!U liker idu suhe mahune ročaka? I još jedno pitanje, ako može, da li je ok šljiva umjesto lozovače?

12
Slika korisnika danmandson's

Liker je odličan, a sigurno mu se može naći primjena i u kolačima.
Da, u liker se stavljaju suhe mahune rogača, a što se tiče šljive... tu kombinaciju baš i ne bih savjetovao, jer šljivovica već ima svoj, specifični okus, koji će zasigurno, promijeniti stvarni i jedinstveni okus rogača.

Pozdrav!
Daniel

Daniel