Rižoto sa sirom

recepti_bez_slike
1 l mesnog ili povrtnog temeljca 65 g maslaca 1 luk 275 g riže 1 dl suhog bijelog vina sol papar 75 g svježe naribanog sira peršin Priprema: Za pripremu ovog jela koristite što kvalitetniji lonac s debljim dnom što će omogućiti bolju raspodjelu topline i, u konačnici, bolje kuhanje riže.  Na 2/3 otopljenog maslaca prodinstajte sitno nasjeckani luk, kojeg je potrebno posoliti. Kada luk dobije zlatno-žutu boju dodajte rižu i sve skupa još kratko dinstajte, a potom dodajte vino. Kada vino ispari, počnite dodavati (vrući) temeljac u malim količinama (po jednu zaimaču), kako riža bude upijala tekućinu, tako po potrebi dodavajte temeljac. Tijekom kuhanja, rižoto je potrebno neprestano miješati, a vatra treba biti srednje jačine. Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti koju koristite, za rižoto će to biti nekoliko minuta dulje no što piše na pakiranju jer je tamo naznačeno vrijeme koje je potrebno kada se riža kuha u vodi na većoj temperaturi. Kada je rižoto gotov, začinite ga sa paprom i solju, te dodajte naribani sir, preostali maslac i sitno nasjeckani peršin (budite oprezni sa solju jer je i sam sir dosta slan). Sve sastojke dobro promješajte, te prije posluživanja ostavite da odstoji nekoliko minuta.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2)
Iako se najčešće sprema s raznim vrstama mesa i/ili povrća, dobar rižoto može se napraviti i s vrlo malo namirnica koje vjerojatno već imate u kuhinji. Kako bi običnu rižu pretvorili u pravi gurmanski užitak dovoljna je samo mala količina kvalitetnog svježe naribanog sira. Preporučam korištenje Parmigiano Reggiano ili Grana Padano sira, a nekvalitetne kopije u ovom slučaju treba zaobići u širokom luku.

Sastojci:

  • 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
  • 65 g maslaca
  • 1 luk
  • 275 g riže
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • sol
  • papar
  • 75 g svježe naribanog sira
  • peršin

Priprema:

Za pripremu ovog jela koristite što kvalitetniji lonac s debljim dnom što će omogućiti bolju raspodjelu topline i, u konačnici, bolje kuhanje riže. 

Na 2/3 otopljenog maslaca prodinstajte sitno nasjeckani luk, kojeg je potrebno posoliti. Kada luk dobije zlatno-žutu boju dodajte rižu i sve skupa još kratko dinstajte, a potom dodajte vino. Kada vino ispari, počnite dodavati (vrući) temeljac u malim količinama (po jednu zaimaču), kako riža bude upijala tekućinu, tako po potrebi dodavajte temeljac. Tijekom kuhanja, rižoto je potrebno neprestano miješati, a vatra treba biti srednje jačine.

Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti koju koristite, za rižoto će to biti nekoliko minuta dulje no što piše na pakiranju jer je tamo naznačeno vrijeme koje je potrebno kada se riža kuha u vodi na većoj temperaturi.

Kada je rižoto gotov, začinite ga sa paprom i solju, te dodajte naribani sir, preostali maslac i sitno nasjeckani peršin (budite oprezni sa solju jer je i sam sir dosta slan). Sve sastojke dobro promješajte, te prije posluživanja ostavite da odstoji nekoliko minuta.

 

Prosjek: 4.5 (+2)

Vaše mišljenje nam je najvažnije!

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
ZAŠTITA OD SPAMA
Ovo pitanje je zaštita od neželjenog sadržaja. Rezultat unesite brojkom, a ne slovima ( 5, a ne "pet" )
+ pet = deset
Riješite jednostavno matematičko pitanje i odgovor napišite brojkom, npr 3+sedam jednako -upišite 10

Razmjenite ideje

recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Rižoto Milaneze - PROČITAJTE Rižoto s pršutom - PROČITAJTE Rizi bizi - PROČITAJTE Rižoto od piletine s crnim vinom - PROČITAJTE Musaka od krumpira i riže - PROČITAJTE